Nem csalás, nem ámítás, ez már anno 2015-ben felkerült a blogra, ugyanis akkor kezdtem meg itthoni kenyérsütési pályafutásomat. 🙂 Karantén menünk 2. receptje következik.

Azóta megpróbáltam viharosabb vizekre evezni és életem első kovászának kezdeményét is elkezdtem készíteni….de egy folyton bolygó családban nincsen olyan hely a házban, ahol az a nyomorúságos kovász (vagyis kezdemény) nyugalomban fejlődhetne egy héten át. Egyébként a férfiak jellegzetes és felettébb érdekes szokása, hogy mihelyst élesztő VAGY jelen esetben kovászos cuccot futtatnál fel, megjelennek és valami erős belső késztetést éreznek arra, hogy megkeverjék, belenyúljanak, megrázzák, fejre fordítsák az üveget vagy egyszerűen csak elpakolják valami hideg helyre, rányissák az ablakot vagy valami, bármi….Nos, életem első kovász kezdeménye gyönyörűen fejlődött és élt 3 napot. 🙁 Általában a férjem szokott belekavarni, de most kivételesen édesapám és szerintem a kisebbik lányom tett be neki! 😀

Egy perc néma csend.

Pedig borzalmasan zavaró, hiszen arra adod a fejed az elején ha belefogsz, hogy az első kiló kovászos kenyérért konkrétan kb. 2 héten át minden nap legalább kétszer foglalkozol vele.
Egy hétig etetgeted a kovász kezdeményed, hogy legyen belőle anya kovász, majd azt kell felfejlesztened, aztán a kenyeret is kell hagynod kelni mire megsütheted és ezek hosszú napok. 😀

Eddig nekem nem érte meg ez a sztori, így maradunk az öregtésztánál egyelőre.

Így készül egy adag

Ez három darab 1 kg-os kenyér sütésére lesz elegendő.

50 dkg kenyérliszt (BL80!!!)
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő

A robotgép táljába öntjük a vizet, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a lisztet és belekeverjük a lisztbe a sót.
Jól összedolgoztatjuk a géppel a tésztát, majd lefedve 4 órára a pulton hagyjuk pihenni.
A 4 óra leteltével szintén lefedve a hűtőbe tesszük másnapig.
12 óra pihenés után lehet vele dolgozni.

Egy kenyérhez 20-25 dkg-ra lesz szükség. Hűtőben egy műanyag dobozban nagyon jól eláll 10-14 napig, de adagolva le is fagyasztható.

 

Tudom nem éppen a legszexibb látvány, de gyönyörű a szerkezete! 🙂 És a belőle kisült kenyérke is Isteni lesz!

Ez pedig életem első itthon sütött fehér kenyere volt. Ez már szexibb látvány, pláne, ha éreznétek az illatát is. 😀

Nekem tetszik a bélzete is. 🙂 A cserepesedése a későbbiekben jobban sikeredett, de az annyira nem érdekel.

Ami fontos még ha otthoni kenyérsütésre adod a fejedet, hogy legyen borotvapengéd otthon! Ugyanis a kenyér tetejét pár helyen meg kell metszeni. Ez esztétikai szempont is, illetve a térfogatnövekedés miatt elméletileg így irányítod a repedést, vagyis a metszett helyen fog nyílnia kenyérke sülés közben.
Plusz egy spricni se rossz, amivel hideg vízzel meg tudod spriccelni a tetejét. 😉

Kalandra fel! 🙂

Print Friendly, PDF & Email