Sokunk kedvence, máig napjaink egyik gyöngyszeme.
Úgy látszik kókuszos napjainkat éljük. Hiába, na, ami finom, az finom és a csajaimnak is nagyon ízlik, így nem állok a kulináris élvezetek útjába. 🙂
Az én leírt (anyós – féle) receptem – ami potom 9 éve rejtőzködik a füzetemben – csupán néhány dekányi eltérést mutat egy az Apróséf-en megjelent recepttől. Viszont Zubor Andiét teszteltem, mert együtt tevékenykedtünk anno a Koronás Cukor játékán nyert nyeremény sütögetésen.
A tésztához:
40 dkg finomliszt
12 g sütőpor
8 dkg margarin
20 dkg porcukor
2 db tojás
1 evőkanál méz
2 dl tej
Az öntethez:
25 dkg margarin
25 dkg kristálycukor
3 evőkanál holland kakaópor
1 dl tej
A beforgatáshoz:
30 dkg kókuszreszelék
A kicsit megolvasztott margarint a porcukorral kihabosítjuk.
A tojásokat egyenként belekeverjük.
Majd belekeverjük a mézet és a tejet is.
Végül a sütőporral elkevert lisztet.
Sütőpapíros kb. 30×27 cm-es magas falú tepsiben, 180 C fokon kb. 25 perc alatt világosra sütjük.
Az öntet hozzávalóit egy lábasba mérjük és összefőzzük.
Ha felforrt már jó is.
Ha kihűlt a tészta felkockázzuk. Ne vágjunk nagy kockákat, inkább kisebbeket.
Ha langyosra hűlt az öntet, egy villa segítségével belemártjuk a tésztát, majd a kókuszreszelékbe forgatjuk.
A csajaim és a család odavan érte. Emlékeimben halványan élt egy kép ezekről a kockákról, méghozzá anyósé.
Ő rétesliszttel készíti és számomra úgy rettentően száraznak tűnt.
Nem is nagyon szerettem. Plusz úgy nagyon megszívta magát a csokival és nekem az sem jött be. Szerintem ez a verzió éppen kellemes!
Ha esetleg más kókuszos finomságra vágysz, tudok mutatni pár finomságot! 😉
Kókuszgolyó – a 10 perces klasszikus
Kókuszos szaloncukor és szeletek
Elmo és Cookie Monster cupcake (kókuszos)