DSC_0091_114851

Aug. 23-án került megrendezésre a Koronás Cukor és a Desszert.eu (azóta ApróSéf nyereményjátékának nyereménysütögetése a Gastropolisban.
Nagyon meglepődtem, hogy sikerült bekerülnöm a nyertesek közé – zsűrizéssel. Mert csupán egy sajttorta recepttel indultam, azt is gyorsan anyósoméktól tudtam csak beküldeni, gondoltam esélytelen. És mégis bejött! 🙂 Ez az igazi nyeremény, így jó nyerni! 🙂

Nagyon vártam, de senkit nem sikerült elcsalnom magammal. Apa szokott velem jönni, nagyon szeret ő is ilyenekre járni, mindig jött velem eddig is, most sajnos dolgoznia kellett.
Próbáltam először egyik cukrász csoporttársamat megfűzni, de neki is kisgyerek van otthon, nem volt ki vigyázzon rá. Aztán gondoltam Évi eljön velem – vele főztem a Jar főzésen -, de Bécsbe mentek családostul és a délelőtt 10 órási kezdés érthetően korai volt számára. Így egyedül mentem, de mégsem magányosan.

Történt ugyanis, hogy Gyáfrás Zsuzsi – blogom lelkes követője és szintén gasztroblogger – is nyert. És ő sem tudott kit hozni magával hasonló okok miatt, mint én sem. Így egymásra találtunk és együtt sütögettünk. Már előre lebeszéltük hol találkozunk – két év netes csevegés után életünkben először, stb.
Olyan volt, mintha ezer éve ismernénk egymást. Szerintem egyikünk sem feszengett, sőt, konkrétan végig röhögtük az egészet. Eléggé egy hullámhosszon voltunk, semmi kétség! 🙂
Gábor nagyon jó fej, sokkal fiatalabb, mint hittem – legalábbis kinézetre. 😉
Nagyon jól éreztük magunkat délelőtt 10-től délután 3-ig. És ahogy azt kellett: mindenki előtt elsőként érkeztünk és utolsóként távoztunk. 😀

Leírom a recepteket is, amiket készítettünk, bátran próbáljátok ki őket!

Tápióka puding passiógyümölcs lekvárral
100 g tápióka gyöngy (apró szemű)
300 ml víz
1 rúd vanília magjai
600 ml kókusztej
60 g cukor
Passiógyümölcs és befőzőcukor
A tápiókát egy nagyobb lábasba tesszük.
Hozzá adjuk a vanília magjait és felöntjük a vízzel, majd 15 percig állni hagyjuk.
Ez idő alatt felszívja a vizet.
Ha felszívta felöntjük kókusztejjel és tűzre téve, közepes hőfokon, folyamatos keverés mellett főzzük addig, míg a gyöngyök puhák és áttetszőek nem lesznek.
Ekkorra puding állagú lesz.
Ha készre főtt, elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk a cukrot, amit alaposan el is keverünk benne.
A lekvárhoz a gyümölcshúst a cukorral egy lábasban kb. 10 percig főzzük, míg kissé elkezdi behúzni a befőzőcukor, majd hagyjuk hűlni, ekkor még sűrűsödik.
Egy pohár aljába a langyos lekvárból teszünk egy kanállal, majd arra kerül a puding. Langyosan tálaljuk. (Hidegen sem rossz!)

Ez nekem személy szerint nagyon bejött. Kissé fura állagú a puding, de nagyon bejött. Volt, akiknek nem annyira jött be, ízlések és pofonok ugyebár.
Gondoltam másnap, hogy veszek a vásárcsarnokban passiógyümölcsöt, mert már régóta szerettem volna bonbonba is bele varázsolni, de egy árusnál láttam, ott is 300 ft volt darabja ennek a kiwi nagyságú gyümölcsnek. Szóval ez elmaradt….

Délben hoztak szendvicseket, azokból lakmároztunk. Nagyon finom volt a cukkini-padlizsán krémes, nekem az ízlett a legjobban. De volt szalámik, kőrözöttes, sonkás…

 

Lekváros bukta
A tésztához:
350 ml tej (2,8-as)
30 g élesztő
50 g porcukor
250 g finomliszt
250 g rétesliszt
4 g só
1 M-es tojás
90 g vaj
Töltelék:
Sütésálló lekvár
Kenéshez:
120 g vaj
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy tepsit kivajazunk.
A szobahőmérsékletű tejben felfuttatjuk az élesztőt.
A lisztet, cukrot, sót egy tálba tesszük és összekeverjük.
Ráütjük a tojásokat, majd az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt.
Alaposan gyúrjuk össze, kb. 5 perc dagasztás szükséges, hogy elváljon az edény falától, de maradjon lágy.
Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig pihentetjük.
Átgyúrjuk, majd ismét pihen 35 percet.
Lisztezett asztalon 35*42 cm-es téglalappá nyújtjuk és pár perc pihentetés után 7*7-es négyzetekre vágjuk.
30 db négyzetet kell kapjunk.
Lekvárral, csokival vagy túróval töltjük.
Feltekerjük a töltelék irányából.
12 dkg vajat megolvasztunk, a buktákat szorosan egymás mellé pakoljuk a tepsibe, minden oldalukat alaposan bekenjük vajjal, ahogy az aranygaluskánál.
Meleg helyen még 15 percet kel, majd kb. 25-35 perc alatt készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
Magasan veri a cukrászgyakorlaton tanult receptet. Annyit mondok. Finom is volt, nem túl édes a tészta sem, annyi lekvár került bele, amennyi kellett. Isteni, ezt is ajánlom mindenki figyelmébe!
Lisztmentes fatörzs avokádós csokikrémmel
A piskótához:
6 db tojássárgája
80 g (bio)cukor
1 csipet só
50 g holland kakaópor
1 ek víz
6 db tojásfehérje
40 g (bio)cukor
1 teáskanál citromlé
A töltelékhez:
2 db, puha húsú, érett avokádó
5 bő ek narancslé
Kevés reszelt citromhéj
Kevés reszelt narancshéj
100 g méz
40 g holland kakaópor
A tojás sárgáját, a cukrot, sót, kakaóport és vizet kikeverjük krémesre.
A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével kemény habbá verjük.
A kakaós keveréket fellazítjuk a fehérje habbal.
A kész piskótatésztát kenjük egy sütőpapírral fedett gáztepsire.
190 fokos sütőben 15 perc alatt süssük készre, majd hagyjuk kihűlni.
Kenjük a piskóta aljára a kész csoki krémet, majd csavarjuk fel a tekercset.
Éles késsel szeleteljük fel.

Így utólag jegyzem meg, hogy a krémhez mindent egy tálba teszünk és botmixerrel simára keverünk. 🙂

Ischler
Tésztához:
50 g porcukor
100 g vaj
140 g finomliszt
50 g darált dió
0,5 kávéskanál fahéj
Töltéshez:
piros dzsem
Bevonathoz:
300 gr 53%-os étcsokoládé
A sütőt előmelegítjük 200 fokra és sütőpapírral lefedünk egy tepsit.
A tészta összes hozzávalóját egy tálba tesszük és egyneműre gyúrjuk.
Amikor összeállt már jó is.
Befóliázzuk és hűtőbe tesszük. (Ha túlgyúrjuk törni fog!)
Ezután hűtőben 10 percig pihentetjük, majd kinyújtjuk 3 mm vastagra.
Egy kerek, kb. 75 mm-es kiszúróval kiszúrjuk, majd 5-10 perc alatt kisütjük.
Szép világosak maradjanak a korongok!
Vegyük ki őket és hűtsük ki.
Amint kihűltem tapasszunk össze 2-t dzsemmel, majd egy napot hagyjuk állni a betöltött ischlereket. (vagy pár órát hűtőben)
A csokoládét olvasszuk fel vízgőz fölött. Egészen a talpáig mártsuk bele a korongokat, majd egy rácsra téve hagyjuk lecsepegni.
Tegyük hűtőbe, gyorsabban megköt a csokoládé.

A képekért köszönet Zsuzsinak. Az én kis gépem lassan egy éve beadta a kulcsot, a nagyot nem akartam cipelni, a telefonom pedig botrányos képeket készít, így maradt az a lehetőség, hogy Zsuzsi képeit használom, amihez engedélyét is adta. 🙂 Köszönöm!

Aztán hamarosan reméljük Linda is elküldi a képeket – a Koronás Cukortól -, azokat is hozom, amint megkapjuk őket! 🙂

ÉS! Ajándékcsomagot is kaptunk a sok-sok élmény, tapasztalat és tudás mellé: plusz a kötényt….hamarosan már ideje lesz lefotóznom a kötény gyűjteményemet! 😀
ÉS októberben várhatjuk Gábor új könyvét is névre szólóan dedikálva! 🙂 Alig várom!

Köszönjük a lehetőséget! Fantasztikus volt én sokat tanultam annak ellenére, hogy nem vagyok én sem kezdő a konyhában! 🙂

 

Képeket a Facebookon találsz (fázisfotókat is a receptekhez) a Sütögetés Varga Gáborral a Gastropolisban albumban.

Print Friendly, PDF & Email