IMG_7592
Avagy egy klasszikus finomság, különleges, ünnepi köntösbe bújtatva.

Volt egy játék a Facebookon, amit Mérai Kata indított az oldalán. Kaptunk még anno a Down alapítvány születésnapján Tőle egy üveg zöld diót szirupban és ezzel kellett alkotni. Én alkottam is. És nagyon finom volt, komolyan mondom! Petrámnak is annyira ízlett a zöld dió, hogy igyekeztem jó helyezést elérni, hogy kapjunk még 1 üveggel. 🙂 Sikerült is, két kategóriában az első helyen végeznem, ami a lájkokat illeti, de csak egyszer kaphatok diócskát (kimondja a játékszabály, így a másik üveggel felajánlottam egy másik versenyzőnek. Viszont gyakorlatilag az összes nevezett receptemmel nyertem! 😉 Megnyertem a fődíjat is, február 15-én mehetek – többek közt Katával – zöld diózni a Chefparadeba! 😀

4 db felfújthoz:

Felfújthoz:
2,5 dl tej
8 dkg búzadara
2 tojás
1/2 citrom reszelt héja
1csipet só
3,5 dkg vaj vagy margarin
6 dkg porcukor
1/2 rúd vanília magjai

Öntethez:
4 db zöld dió
3 evőkanál szirup (a zöld dióról)
1,5-2 dl száraz minőségi vörösbor

A zöld dióból először vágunk 4 szép szeletet, ezeket ültetjük majd a felfújtak tetejére.
A többit daraboljuk apróra, majd a sziruppal és a vörösborral egy kis lábasban takarék lángon összeforraljuk az egészet.
A felfújthoz a tejet felforraljuk, majd elkeverjük benne és puhára főzzük a grízt.
Hagyjuk hűlni. (Hideg vízfürdővel rásegíthetünk.)
Mikor már kissé kihűlt elkeverjük benne a vajat, majd kicsivel később a tojások sárgáit és a reszelt citromhéjat.
A porcukrot a tojásfehérjével nem túl kemény habbá verjük, majd a már kihűlt grízes alaphoz forgatjuk óvatosan.
Keverhetünk hozzá egy kicsit a diót bevonó szirupból is.
Szuflé tálakat (4 darabot) kivajazunk, majd porcukrozzuk. Nekem ezek a tálak nem azok a nagyon öblösek, bár olyanom is van, így elképzelhető a tár méretétől függően, hogy csak 3, illetve akár 5 tálkába való adag is lehet ebből a mennyiségből.
Ezekbe a tálakba elosztjuk a masszánkat, majd egy mély tepsibe tesszük őket és köréjük két ujjnyi magasan meleg vizet öntünk.
160 fokra előmelegített sütőben légkeveréssel sütjük kb. 30 percet, míg kissé megemelkednek és a tetejük szép barna színt kap.
Ha nincs légkeverési funkció a sütőnkön, akkor 175 fokon süssük őket.
Amikor kész, vegyük ki a sütőből és hagyjuk a vízben állva hagyni kihűlni őket. Ez segít, hogy ne essen be a szuflénk, valamint kissé elválik a tál falától és egyszerűen kiboríthatjuk tányérra.
Ha kihűlt, akkor ráteszünk egy tányért, átfordítjuk. Tetejére tesszük a zöld dió szeletet és leöntjük a langyos öntettel.

Finom tél esti nassolni való. A tejbegríz nem olyan édes, de az öntet ezt ellensúlyozza! 😉

Jó étvágyat kívánok!

Készült még zöld dió likőr, ami nem a szirupos verzióból van. És készült édesburgonya krémleves is, amin feltét volt a zöld dió és nagyon jól passzolt hozzá. 🙂 Próbáljátok ki, megéri, nagyon finom mind!

További képeket a Facebookon a Tejbegríz felfújt vörösboros zöld dió öntettel című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email