IMG_7617

Nem nagyon szoktunk különleges ételeket enni, de most így az új év kezdetén gondoltam a fantáziámat régóta piszkáló édesburgonyát csak ki kellene próbálni. Jött az ötlet onnan, hogy megláttam a tecsóban. 700 ft kilója, hát gondoltam 2 darabot beújítok, ami végül 3 db lett és végül mindössze 1,5 kg-ot nyomott. 😀

Kicsit utána jártam a témának mit is lehetne készíteni belőle és így esett elsőként a krémlevesre a választásom.
Mondjuk nem nagyon szeretjük a krémleveseket, konkrétan talán tavaly készítettem utoljára sütőtökből, ami szó mi szó bejövős volt és mivel az a recept Gyömbértől származott és most is találtam nála, megbízható, már letesztelt forrás lévén nem féltem tenni egy próbát. 🙂

Az édesburgonya, vagy más néven batáta nagy átlagban export útján kerül kis hazánkba, pedig termelik itthon is Ásotthalmon és jövőre lehet a mi kertünkben is. Elméletileg két fajtája van: az egyik héja is kissé lilás, annak a húsa is lila és van a krumplisabb kinézetű, barna, földes héjú, aminek a húsa sárga. Azt mondják a lila íze g a gesztenyére hajaz, míg a sárgáé sütőtökös.
Hát sárgát kaptam, de ezt is akartam.
Mosás, hámozás után olyan túlméretezett répa kinézete volt a dolognak és ízre sem mondtam rá mást.
A leves egyébként nagyon finom, sőt chipsnek sütve sóval, borssal valóban van neki amolyan sült sütőtök beütése és nekünk nagyon is bejött!

A leves sem bonyolult, tisztítás, szeletelés nélkül fél óra alatt el is készíthető.

Kókusztejes édesburgonya krémleves zöld dió vagy tökmag feltéttel

(4-6 főre)

50 dkg tisztított, kockázott édesburgonya (sárga húsú)
1 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 liter víz
kb. 2 dl kókusztej
kevéske extra szűz olívaolaj
zöld dió szeletelve vagy felaprítva (szirup mentesen) – vagy tökmag és tökmag olaj
só, bors ízlés szerint

A hagymát néhány percig dinszteljük az olajon.
A felaprított fokhagymát is beledobjuk, rátesszük a burgonyakockákat és együtt pirítjuk magas lángon az egészet további 2-3 percig.
Közben kevergetjük.
Felöntjük a vízzel, sózzuk-borsozzuk.
Forrás után kb. 20 perc alatt puhára főzzük az batátát, botmixerrel sima állagúra keverjük, majd újraforraljuk és besűrítjük a kókusztejjel.
A kókusztejet használat előtt alaposan keverjük össze, mert szétválik a krém és a tej része.
Tálaláskor vékonyra szeletelt vagy felaprított zöld diót vagy tökmagot, illetve tökmagolajat hintünk a tetejére.
Érdemes a zöld dió tekintetében előtte a szirupot lemosni vagy letörölni róla, elég édesség van a dió belsejében, ami édesen harmonizál a leves enyhe sósságával.
(A képen kevés leves van szedve a tányérba, mert a dió egyébként elsüllyed, így akár meg is lephetjük vele vendégeinket, ha belekeverjük.)
Nagyon jó kis leves betét a dió, a finom textúrájú levest igazán feldobja némi rágni való! 🙂

Kókusztej hiányában nyugodtan sűríthető főzőtejszínnel (szerintem).
Mind a két feltéttel nagyon finom!
A tökmag nagyon passzol hozzá, pláne ha van még egy kis stájer tökmagolajunk a kamra polcán. Persze aki simán kanalazná befelé a levest mindenféle rágni való nélkül, az ne tegyen bele semmit.
A zöld dióval azért jó, mert az egyébként sós leves nagyon jól harmonizál a kicsit édes zöld dió darabokkal és a dió állaga is nagyon megy a leveshez. Ez a verzió azoknak jön be, akik szeretik az édes-sós kombót…..sós ropit csokival, ilyenek. 😀 Mint én…

Akárhogy is nagyon finom, ajánlom figyelmetekbe, próbáljátok ki. Elég egy közepes vagy nagyobbacska édesburgonyát vásárolni hozzá és máris kész a finom leveskénk 4 vagy 6 személyre. 🙂

IMG_7622

További képeket a Facebookon a Kókusztejes édesburgonya krémleves című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email