o-maticMint oly sok mindent, természetesen ezt is el lehet készíteni házilag, kívánt ízben.

Sőt… a marcipános szaloncukor után ez a második legkönnyebben elkészíthető szaloncukor. 🙂Mivel közeledik a Karácsony, egyre többet gondolunk a karácsonykor megszokott édességekre. Most hagyjuk a bejglit, a mézes krémest és a zserbót, koncentráljunk ismét a fára és a rajta csüngő selyempapírba és színes sztaniolba csomagolt szaloncukrokra.

Nemrég írtam a marcipános szaloncukor készítésének mikéntjéről, máris itt az újabb: a konzum. Méghozzá mártva. 😉
Na most nem is tudom, régen ez mártva volt, vagy sem? Egy biztos: én mártottam és nem bánom ám! 🙂

Erről azt érdemes tudni, hogy csak úgy, mint a cukormáz, ez is tömény cukor. Gyakorlatilag ízesített fondán. Vagyis brutális kalóriatartalma van. Ennek ellenére nagyon sokan szeretik, többek között mi is.  Bármilyen ízben készíthetjük, kreativitásunknak csak az üzletekben kapható szörpök ízválasztéka szab határt. Én most epreset készítettem. A kellemesebb szín elérése érdekében került bele kevés piros ételfesték (folyékony), ami nem is tűnik annyira kevésnek mert kicsit meglódult a kezemben az üvegcse……ennél lehet szűkmarkúbban bánni a színnel! 😉

Hogy mi kell kb. 20 szem szaloncukorhoz?

20 dkg porcukor
1 evőkanál víz1 evőkanál szörp (ízlés függő, milyen ízű)
kevés ételfesték (persze elhagyható, de ha használunk, akkor a használt szörp színének megfelelő színűt válasszunk…bár tőlem lehet narancs ízű és kék színnel társítva) ;D
10-15 dkg jó minőségű étcsokoládé a mártáshoz

mártóvilla, sütőpapír, kiskanál

A porcukrot egy kis lábasba tesszük, meglocsoljuk a kis vízzel. Bekapcsoljuk alatta a lángot és kevergetve addig főzzük, amíg egynemű, sűrű massza lesz belőle. Épp csak pár pillanat.
Ekkor hozzátesszük a szörpöt és jól elkeverjük. Pár percig rotyogtatjuk (4-5 perc környéke), majd egy tálba öntjük és folyamatosan mozgatva lehűtjük. Lényegében mint a folyékony cukormáznál: letáblázzuk. Ahogy kevergetjük, úgy hűl és sűrűsödik. Amikor már kéz meleg, gyúrjuk kézzel tovább, míg szépen összeáll. Én ekkor gyúrtam bele az ételfestéket, ami bármelyik élelmiszerboltban kapható, az az olcsó 70-80 Ft-os folyékony fajta.  Ha picit morzsalékos lenne, nedvesítsük be a tenyereinket és úgy gyúrjuk tovább.
Ezután formáljunk kis ovális falatkákat és egy sütőpapírral borított tálcára sorakoztassuk.
Mehet a hűtőbe, míg elkészül a csoki.
Jó minőségű csokoládét használjunk, mert temperálni fogjuk.Temperáláshoz bővebb segítséget ITT találtok.
Ha beoltós módszerrel szeretnétek temperálni, akkor a csoki 2/3-át olvasszátok meg a szokott módon mikróban vagy vízgőz fölött, vagy ahogy szoktátok, csak ne égjen meg! Ha felolvadt, akkor a vízgőzről levéve keverjük el benne a maradék 1/3 csokoládét. Addig keverjük, míg teljesen felolvadnak a darabok és használhatjuk is.
Ha rendesen temperálunk, akkor az összes csokit felolvasztjuk 40-42 fokra, majd folyamatosan kevergetve (akár hideg vízfürdőbe téve) lehűtjük 30 fokosra, majd visszamelegítjük 31-32 fokosra.
Akármelyik módszert használjuk a csoki olvasztás közben egy kis kanállal veszünk ki a csokiból és egy sütőpapírral bélelt tálcára az ovális falatkáinknak megfelelő méretű csokipacákat kenünk. Ezekre azonnal ráültetjük a töltelékeinket és mehetnek vissza a hűtőbe, hogy megszilárduljon a csoki. Ezáltal a csoki talp által sokkal könnyebben fogjuk tudni mártani a bonbonokat.
Szóval temperáljuk a csokit.
Amikor a temperálással végeztem, akkor veszem ki a hűtőből az előkészített félkész termékeinket és a temperált csokiba mártjuk villával.
Talppal lefelé dobjuk a csokiba és villával alá nyúlva kiemeljük. Kicsit lekocogtatjuk róla a felesleges csokit, lehúzzuk a villa aljáról a felesleget és sütőpapírral borított tálcára tesszük.
Ha a csoki megdermed csomagolhatjuk is.

Tulajdonképpen a szaloncukrok ezen verziója kézműves bonbonnak minősül.

A temperálás azért fontos, hogy ne olvadjon a csoki azonnal meg, ahogy kibontod a csomagolást, plusz roppanós burkot képez a töltelék körül.

Lekocogtatni azért fontos a felesleget, hogy szép vékony burka legyen.

A selyempapír papírboltban beszerezhető, a csillogós bonbon papír pedig pl. a Gasztroshoptól rendelhető. Egy részét a szaloncucuknak most az Eztettem boltban, Écinél vásárolt transzparens papírba csomagoltam. 🙂

Rengetegen kerestetetk meg azzal a kérdéssel, hogy vásárolni tudtok-e tőlem szaloncukrot (többek között), de sajnos azt kell mondjam erre majd akkor térjünk vissza, amikor saját vállalkozással vagy megfelelő munkahellyel rendelkező végzett cukrász leszek! 😉 Mindezek ellenére melengeti a szívem a sok ilyen jellegű üzenet (is), jó tudni, hogy lenne vevő a portékáimra…Majd jól megmondom a családomnak, hogy tegyék össze a két kezüket, hogy nekik egy forintjukba sem kerül a sok potya kóstoló! 😀

Ám most játszhattok egy csomag szaloncukorért (többek között), amit én készítek majd a nyertesnek, kattints IDE a részletekért.

A nemrég készített marcipános, fahéjas aszalt szilvás szaloncukor készítéséről ITT olvashatsz.
Igyekszem még több szalon cukrot elkészíteni még az ünnepek előtt, hogy idén Ti is a házi szaloncukorra szavazzatok a bolti helyett! 🙂

További képeket a Facebookon a Mártott konzum szaloncukor mappában találsz.

Print Friendly, PDF & Email