BUKTA

Bukta

Tészta: ld. briós (1 kg. lisztből)

Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, kb. 1/2 cm vastagra.
Feldaraboljuk, lekvár csíkot helyezünk rá, majd a felől feltekerjük. Sütőlemezre tesszük, felületét tojással megkenjük, kelesztjük és 190 fokon megsütjük. Utána procukrozzuk

RÁKÓCZI TÚRÓS

Rákóczi túrós

Tészta: sárga linzer tészta, ld. linzer karika.

Töltelék:
1 kg túró
25 dkg cukor
14 dkg búzadara
2 tojássárgája
citromhéj, van. cukor

Wind hab:
1 tojásfehérje
min. 6 dkg, max. 9 dkg cukor

A tésztát 1/2 cm vastagra, téglalap alakúra nyújtjuk.
180-190 fokon teljesen kisütjük.
Vékonyan megkenjük lekvárral míg meleg.
A tölteléket összekeverjük, ráhalmozzuk a tésztára, majd 100 fokon szárítjuk.
A tojásfehérjét összekeverjük, nyílt lángon folyamatosan keverve max. 50 fokosra hevítjük.
Ha belenyúlva csípősen meleg, akkor kész.
Ezután kihűlésig habbá verjük.
Csillagcsöves zsákból szorosan egymás mellé csíkozzuk a túró tetejét.
Porcukrozzuk és 80 fokon szárítjuk.
A porcukor aranybarnára piruljon rajta.
5*5 cm-es négyzetekre szeletelni és vékonyan lekvárral csíkozni.

Hivatalosan: 1/2 cm vastag tészta, 1/2 cm túró töltelék, 1/2 cm hab.

ZSERBÓ

Zserbó

Tészta: (Pozsonyi kifli szerű tészta)
1/2 kg liszt
20 dkg margarin
2,5 dl tej
8 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 db tojássárgája
1 dkg sütőpor
1/2 dkg só, vaníliás cukor, citromhéj

Töltelék:
40 dkg darált dió
25 dkg porcukor
van. cukor, fahéj, citromhéj
baracklekvár

A lisztben elmorzsoljuk a margarint, tejben felfuttatjuk az élesztőt és elkészítjük a tésztát.
3 vagy 4 laposnak készíthetjük.
Kinyújtjuk a lapokat, rummal ízesített lekvárral megkenjük, rá szórjuk a diós tölteléket – annyit ami nem pereg le róla.
Rá a másik lap, stb., míg el nem fogy.
Legfelső lapon át az egészet teljesen átszúrjuk a tepsiig pár helyen.
Picit pihen, majd 170-180 fokon megsütjük.
Sütés után megfordítjuk és így az alját csokizzuk.
(Alul-felül legyen aranybarna a tészta. Ha az alja nem barna, akkor süssük még kicsit megfordítva.)

SZILVÁS LEPÉNY

Szilvás lepény

Tészta: ld. linzer tészta (45 dkg lisztből)

Töltelék:
2 üveg befőtt
édes morzsa
fahéj, van. cukor, citromhéj (1 kg cukorhoz nagyjából 25-30 dkg cukor)

A tésztát 1/3-2/3 arányban elosztjuk, a kisebbet lefagyasztjuk.
A másik felét kinyújtjuk, félig kisütjük, megkenjük szilvalekvárral, majd rá a töltelék és ráreszeljük a fagyasztott tésztát.
180-190 fokon megsütjük.
5*5-ös négyzetekre szeleteljük.

RESZTELT SZELET

Resztelt szelet

Tészta: ld. linzer karika

Töltelék:
75 dkg kókuszreszelék vagy dió vagy mák vagy mandula
7 tojásfehérje
42 dkg cukor
van. cukor, ciromhéj

Mint a Rákóczi túrósnál, félig kisütjük a tésztát.
A töltelékhez mindent összekeverünk, egy lábasban 80 fokig hevítjük, reszteljük.
Folyamatosan keverjük!
Keretet teszünk a linzer lap köré és vékonyan lekvárral megkenjük. Erre megy a resztelt töltelék.
100 fokon szárítjuk.
3*6 cm-es darabokra szeleteljük.

FEHÉRBOROS TEPERTŐS POGÁCSA

Fehérboros tepertős pogácsa

Na, nekem ehhez volt közöm! 🙂 Finom is lett! 🙂

Tészta:
50 dkg liszt
28 dkg tepertő (ledarálva)
2 db tojássárgája
2 dkg élesztő
2 dkg só
2 dl folyadék (tej, víz vagy fehérbor)
bors, pirospaprika

Élesztőt feloldunk, majd mindent összegyúrunk és kelesztjük.
Egyszer szimplán hajtjuk….kinyújtjuk téglalap alakúra és gondolatban 3 részre osztjuk. Először mondjuk balról, majd jobbról középre hajtjuk a harmadolt tésztát és ismét kinyújtjuk.
(A tészta olyan vastag legyen, hogy a kívánt kiszúró magasságának 3/4-éig érjen.)
Becsíkozzuk a tetejét, majd szaggatjuk és tojással lekenjük.
190 fokon sütjük. 🙂

Amiket én eddig itthon elkészítettem:

Rákóczi túrós

Print Friendly, PDF & Email