IMG_5200Ez a kedvenc köretem ha hamis vadasról van szó. 🙂

Ez a szilvás gombóc és a derelye tésztája is. 😉

 

Kb. 60 darab nagyobb diónyi gombóc lesz belőle:
1 kg krumpli
1,5 liter víz

kb. 500-520 gramm finomliszt

A krumplikat megpucoljuk, majd felkockázzuk.
A 1,5 liter vízben feltesszük főni és puhára főzzük.
Ha megpuhult leszűrjük, majd áttörjük és hagyjuk teljesen kihűlni.
Ha kihűlt sózzuk és annyi lisztet gyúrunk bele, hogy ne ragadjon már a tészta, lehessen akár nyújtani is.

Tudom, többen szoktak tojást bele ütni, de én nem teszem. Ha nincs benne tojás, akkor a gombócok jól fagyaszthatók, tapasztalatom szerint ha tojással gyúrom, akkor a fagyóból kivéve szottyos, nyúlós állaga lesz kifőzve. Nem tetszik, nem is hiányzik belőle a tojás.

 

Szóval liszt. Nyilván a mennyisége lehet több, kevesebb, ez függ a burgonyától és a liszt minőségétől.
Ha összeállt a tészta, akkor gombócokat formálunk belőle, majd jó bő, sós vizet forralunk, amiben kifőzhetjük a gombócokat.
A lobogó vízbe dobunk annyit, amennyi kényelmesen elfér, óvatosan fakanállal rákeverhetünk, hogy ne tapadjon le az edény aljára.
Egy-két perc után feljönnek a felszínre, akkor még pár percet hagyjuk főni, majd szedjük ki szűrőkanállal.
Én ekkor pici olívaolajjal meglocsoltam az első adag gombócot, a többit rászedtem és összeforgattam. Csak hogy ne tapadjanak össze. 😉

Print Friendly, PDF & Email