IMG_4610Habgaluskával, pirított mandulával és pirított barackmaggal. Habzsidőzsi. 🙂
Igaz főzni kell, de ahány ház, annyiféle gyümölcsleves. Éppenséggel simán el lehet készíteni főzés nélkül, igaz nem így, nem ezekkel a hozzávalókkal, de most így alakult.50 dkg barack (héj és mag nélkül)
5 dkg vaj
5 dkg cukor (ízlés és barack függő)
1 cs vaníliás cukor
1 rúd fahéj
1 csapott evőkanál vaníliás puding
4 dl tej
2 dl tejszín (30%-os)

A barackot meghámozzuk. A legegyszerűbb módja, ha vizet forralunk, pár másodpercre bele dobjuk a barackokat, majd átszedjük hideg vízbe és egy mozdulattal le tudjuk húzni a héját. Blansírozzuk ha úgy tetszik.
Kimagozzuk és megszórjuk a vaníliás cukorral.
A vajat megolvasztjuk, a cukrot benne megkaramellizáljuk.
Ráöntjük a barackot, alaposan elkeverjük, majd felöntjük tejjel.
Beledobunk egy rúd fahéjat és összerottyantjuk.
Igazából kihagyhatjuk a keményítőt belőle, mármint a pudingport….de ha nem hagyjuk ki, akkor a 30%-os tejszínben (ami lehet akár cukrozott hab is, de nem habbá verve) elkeverjük a port és merünk hozzá pár kanállal a levesből. Hő-kiegyenlítünk.
Aztán az egészet beleöntjük a levesbe és besűrítjük folyamatosan kevergetve.
Hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe téve hűtsük le teljesen.
Ha kihűlt, tálaláskor felvert tejszínhabból galuskákat készítünk két kanál segítségével.
Száraz serpenyőben mandula szeleteket pirítunk és utána ha van kedvünk a megtört barackmagokat is megpiríthatjuk, persze csak a blansírozásuk után. Törjétek meg és héjazzátok le, nem fogjátok megbánni, nagyon finom a barackmag nem csak önmagában, nyersen, de pirítva is. 😉
Plusz kimondottan jó, hogy a krémes leveshez van valami ropogósság.

Print Friendly, PDF & Email