IMG_6874

Többféle finomsághoz is szükségünk lehet héj nélküli mandulára. A boltok többségében is megvásárolhatjuk a már blansírozott mandulát, de abban az esetben, ha csak héjas mandulánk van, na akkor magunknak kell elvégeznünk ezt a végtelenül bonyolult folyamatot.

A blansírozás tulajdonképpen előfőzést jelent. Zöldségeket is szokás blansírozni, pl. fagyasztás előtt is, mert így a felhasználásukkor nem lesznek szivacsosak, hanem megőrzik színüket, roppanósságukat, frissességüket.
A mandula esetében a blansírozás a héj rész könnyű eltávolítása miatt hasznos.

Nem nagy kaland az egész:

  1. A manduláinkat leöblítjük.
  2. Egy lábasban vizet forralunk.
  3. Ha forr a víz, beledobjuk a mandulákat.
  4. Újraforrástól számítva max. 5 percig főzzük és leszűrjük.
  5. A mandulákat még melegen kinyomjuk a felpuhult héjból.
  6. Leöblítjük a mandulákat és készen is vagyunk. 🙂

Ugye, hogy nem volt nagy kaland!?

Ha zöldséget szeretnénk fagyasztás előtt blansírozni a következőképpen járjunk el.
Például a zöldbab esetében (ami idén már nem, de jövőre hasznos lehet):

  1. A zöldbabot leszedjük, megmossuk.
  2. Levágjuk a végeit, majd feldaraboljuk.
  3. Ezek után egy nagy lábasban vizet forralunk, amikor lobog beledobjuk a babot.
  4. Pár perc rotyogás után azonnal hideg vízbe szedjük át, teljesen lehűtjük, a vizet ha átmelegedett ismét hidegre cseréljük rajta. (Ez egy fontos lépés, hogy ne puhuljon tovább a zöldségünk.)
  5. Ezután megszárítjuk, dobozoljuk/zacskózzuk és mehetnek a fagyasztóba.

 

Blansírozott mandulára pl. a Házi marcipán elkészítéséhez lehet szükséged.

 

További képeket a betakarításról a Facebookon a Betakarítás című albumban találsz.

További képeket a mandula blansírozásának folyamatáról a Facebookon a Mandula blansírozása című albumban találsz.

Print Friendly, PDF & Email