Fonott kalácsot bármilyen kalácstésztából készíthetünk kedvünk szerint. Én most briósra vágytam, de kalácsot is szerettem volna, így lett mindkettő egy tésztából. Élesztős gyúrt tészta, a cukrászgyakorlatos receptet itt megtaláljátok, de ez egy picit másabb, viszont ugyanolyan finom! 🙂

IMG_3501Fonott kalácsot is készítettem már, más recepttel, azt is nagyon szeretem és abból 4 kalács jön ki. Ebből ha az egész tésztából készítettem volna kalácsot egy nagyobbat kaptam volna, így viszont lett 6 briósom és egy picike négyesbe font kalácsom.

Ha valakinek a fonás okozna gondot a briós és a hatos fonást gyurmával fázisfotóztam, itt megnézhetitek.
A négyes fonást még nem modelleztem, de az sem bonyolult. Amint ráéreztek egyik sem nehéz! 😉

Tehát, íme a recept:

50 dkg liszt átszitálva
5 dkg vaj
10 dkg porcukor
2,5 dkg élesztő
2,5 dl tej
3 tojássárgája
csipet só

A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk. Beleöntjük a porcukrot, rámorzsoljuk az élesztőt és a meglangyosított tejjel leöntjük. Hagyjuk, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni, majd mehetnek bele a tojások sárgái és a megolvasztott, de picit visszahűtött vaj. A csipet sót akkor dobjuk bele, mikor már kicsit megdolgoztuk a tésztát, hogy közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel.
20 percet hagyjuk letakarva kelni, majd átgyúrás nélkül 16 darabra vágtam. Lehet 32-re is, akkor kisebb briósokat kapunk.
Kettő gombócból hurkákat sodrunk és a fenti linken látható módon befonjuk. (Én 4 gombócból kalácsot is készítettem. Egy kicsikét, négyes fonással, egyszer majd megmutatom, hogyan. 🙂 )
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk őket egymástól távolabb. mert megkelnek sütés közben még. .)
Lekenjük őket egy felvert tojással és hagyjuk 40 percig újra kelni.
Ezután ismét lekenjük őket és megszórjuk cukorral, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük őket. 🙂

IMG_3504És ilyenek lettek a briósok. 🙂

IMG_3506

Ezekkel kívánok mindenkinek Kellemes Húsvéti Ünnepeket és ha még last minute kerestek valami finomságot, nézzétek át az én gyűjteményemet. 😉

Kövess minket a Facebookon is:

facerecept face

Print Friendly, PDF & Email