Az első gyakorlaton készített összes finomság.

Alig vártam, hogy elérkezzen ez a nap. Az első cukrász gyakorlat napja. Talpig fehérben, a nagy melegben bent a konyhában. 🙂
Igazából nem akarom sokat ragozni, a recepteket szeretném megosztani Veletek. Nagyon jól éreztem magam. 🙂

Linzer karika

LINZER:

30 dkg liszt
20 dkg margarin
10 dkg porcukor
2 tojássárgája
csipet só
vaníliás cukor, citromhéj reszelve

Az átszitált lisztbe morzsoljuk a margarint.
Belegyúrjuk a tojások sárgáit, a sót, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a citrom héját.
Hűtőbe tesszük pihenni.
Pihenés után 3-4 mm vastagra nyújtjuk, hivatalosan 10 cm átmérőjű, hullámos szélű szaggatóval kiszaggatjuk, minden másodiknak a közepét kiszúrjuk.
180-190 fokon megsütjük.
Baracklekvárral összetapasztjuk.

Almás lepény

ALMÁS LEPÉNY:

45 dkg liszt
30 dkg margarin
15 dkg porcukor
3 db tojássárgája
só, vaníliás cukor, citrom reszelt héja

Mint a linzernél összegyúrjuk, pihenés után 60-40%-ban ketté vesszük.
A kisebbik felét téglalappá nyújtjuk, kisütjük, majd vékonyan baracklekvárral kenjük és erre megy az alma töltelék.
1 1/2 kg almát meghámozunk, lereszelünk, hozzá 10-15 dkg cukor és lékötőnek zsemlemorzsa.
Ez megy a lekvárra, majd a maradék tésztával kinyújtva beborítjuk az egészet (oldalt is).
Felülete egész tojással leken, villával egészen aljáig átszúr, 180-190 fokon sül.
Sütés után 5*5 cm-es négyzetekre vágjuk, mikor még langyos.

Készíthetjük dióval, meggyel, mákkal is.

Isler

ISLER:

mint a linzer tészta + 5 dkg darált dió

10 cm-es átmérőjű sima kiszúrókkal szúrjuk ki. 180-190 fokon sülnek.
Miután kihűltek pikáns (piros) lekvárral töltjük, dermesztjük, majd csoki színű fondantba (most még csokiba) mártjuk.

Briós

BRIÓS:

50 dkg liszt
8 dkg margarin
5 dkg porcukor
2 dkg élesztő
2 tojássárgája
2 1/2 dl tej
1/2 dkg só
vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Pici tejben az élesztőt elkeverjük, kicsi cukorral. Ezt a többihez öntjük és alaposan összegyúrjuk lágy tésztává. (A sárgáját érdemes pici tejben elkeverni, hogy ne legyen darabos.)
40 fokon kelesztjük letakarva.
6-8 dkg-os darabokra osztjuk, levirgoljuk (gömbölyítjük), majd fonjuk, tojással lekenjük,kelesztjük, majd újból lekenjük, cukorral vagy mákkal szórjuk és 180-190 fokon sütjük.

Ökörszem

ÖKÖRSZEM:

Brióstészta.
Első kelés után kevés liszten 1/2-1 cm vastagra nyújtjuk és 10 cm-es sima kerek kiszúróval kiszaggatjuk.
Közepébe ujjunkat belenyomjuk, túró tölteléket teszünk bele.
(25 dkg túró, 5-10 dkg cukor, 3 dkg búzadara, vaníliás cukor, reszelt citromhéj)
3 szem mazsolát teszünk a túróra.
180-190 fokon megsütjük.

Pozsonyi kifli

POZSONYI KIFLIK:

25 dkg liszt
10 dkg margarin
3 dkg porcukor
1 dkg élesztő
kb. 1 dl tej
1 tojássárgája
1/2 dkg só
vaníliás cukor és reszelt citromhéj

Úgy dolgozzuk össze, mint a linzertésztát, csak az élesztőt langyos tejben feloldjuk és rögtön a tésztához keverjük.
Azonnal hűtőbe tesszük, az élesztő ne kezdjen el dolgozni.

Töltelék:
25 dkg darált dió vagy mák
18 dkg kr. cukor
víz (kb. 7 cl)
vaníliás cukor, reszelt citromhéj, pici fahéj

A cukorból és vízből szirupot főzünk (egy lábasba a cukor és annyi víz, ami éppen ellepi).
Ebbe bele a mák vagy dió, van. cukor, fahéj, citrom héj és esetleg mazsola.
Hagyjuk kicsit hűlni, majd 2,5 dkg-os darabokra osztani, szivar alakúra formálni.

Tésztából 4 dkg-os darabok, liszt nélkül oválisra nyújtjuk, közepére egy töltelék, feltekerjük, kifli alakúra formáljuk.
A diós töltelékest patkó alakúra, a mákosat ácskapocs formájúra készítjük.

Tojássárgájával leken, hűtőben rászárad.
Majd tojásfehérjével leken., újból hagyjuk rászáradni.
180-190 fokon megsütjük.
(Ha melegben dolgozunk vele a tészta elkezd kelni, nme lesz cserepes, fényes a teteje.)

~ o ~ o ~ o ~ o ~ o ~ o ~ o ~ o ~ o ~ o ~

Amiket én anno itthon készítettem így néznek ki:

ISLER

BRIÓS (Már többször, receptje még nincs fent, de a kalács fonás igen.)

BEJGLI  (pozsonyi kifli tészta eredetileg)

POZSONYI KIFLI

LINZER

Print Friendly, PDF & Email