MORA-PS-131-MW1-gáztűzhely
Nagyon sokan keresnek azzal a kérdéssel, hogy ha nem villany sütője van, honnan tudja, milyen fokozaton süsse az adott finomságot. Én általában rávágom, hogy a tűzhelyhez kapott használati utasításban azért le szokták írni a hőfokokat, de sokan nem őrzik meg ezt az igen hasznos dokumentumot.

Hát anyósom megőrizte. Mutatom, a szerencsésebbeknek milyen fokozatai vannak:

1. fokozat= 160 C fok
2. fokozat= 175 C fok
3. fokozat= 190 C fok
4. fokozat= 205 C fok
5. fokozat= 225 C fok
6. fokozat= 245 C fok
7. fokozat= 255 C fok
8. fokozat= 275 C fok

Aztán jön a bonyolultabb verzió, amikor valakinek olyan frankó gázsütője van, mint nekem volt. (Nekem kb. olyanom volt, mint a fenti képen.) Nincs rajta ennyi fokozat, csak nagy láng és takarék. Ezzel kifújt.
Persze ezeket kitapasztalás után elég frankón lehet használni és lehet nézegetni, mennyit változik a láng erőssége, ha lassan tekerjük egyik ponttól a másikig.

Szerintem egy normál gázsütő is minimum 160 fokról indul és a maximális hőfoka szerintem 250 fok körül van. De kísérletezni kell.
Az biztos, hogy a 180 fokot (amit általában használunk) valahol a takarékhoz közelebb, de még nem fél úton a kis és nagy láng közt találjuk meg! 😀
Azt azért tudni kell, hogy – csak úgy, mint a villany tűzhelyeknél – ezek a hőfokok is csak irányadó információk. A legbiztosabbra akkor mehetünk, ha veszünk egy sütőhőmérőt és azt betesszük a sütőbe. És még ekkor is fennáll a veszélye annak, hogy ha egy recept 180 fokon x időt ír nekünk nem fog ugyanannyi idő alatt ugyanúgy megsülni az étel, mert a villany és gáz valamint földgáz és PB-gáz között is van jócskán “teljesítménybeli” különbség.

672846_BB_00_FB.EPS_400

Egyébként pedig hatványozottan hátrányosabb helyzetben vannak azok, akiknek még csak üveg sincs a sütőajtóban, világításról már ne is beszéljünk, mert az szinte biztosan nincsen. Ha üveg van és a konyhában fény is, akkor azért esélyünk van be-be kukucskálni és szemmel tartani a bent zajló folyamatokat anélkül, hogy kinyitnánk a sütő ajtaját, ami bizonyos tésztáknál bizony nem igen ajánlott. Ld. piskóta.

Aztán persze a gázsütő egy idő után elkezd égetni. Nekem Mora sütőm volt, új volt, mikor kaptam és pár év múlva bizony már égetett hátul. Ilyenkor szokták forgatni a benne levő ételt – félidőben. Illetve vannak, akik cserepet tesznek arra a részre, ahol éget – persze a sütő aljába. Ha felül sül valami jobban, akkor alufóliával takarjuk le.

Összegezve: ki kell tapasztalni. Valószínűleg lesz pár elrontott ételünk, vagy nyers, vagy odaégett, de kitapasztalni csak tanulópénz árán fogjuk a sütőnket. Gázsütő esetében pedig igaz, hogy míg élünk tanulunk, hiszen ahogy használjuk az a sütő úgy változik a sütési módja (merthogy ahogy használódik, úgy ég ki), tehát mindig van mit tapasztalni rajta. :

Print Friendly, PDF & Email