Nagyon jó kis gyurma, akármikor összedobható és az elkészült művek ki is száríthatók. 🙂
A gyerekek mindenkinek ilyet adtak ajándékba Karácsonykor.

IMG_1984

Annak idején anyu elég sokszor készített ilyen masszát. És annyira szépre sütötte, annyira szép volt a végeredménye, azóta sem tudtam olyat produkálni.
Emlékeim szerint ha nem volt jó a massza vagy a sütési hőfok, hajlamos megrepedezni sütés közben, illetve felhólyagosodni.

IMG_1990

Kettő félét próbáltam ki, igazából mindkettő működik, viszont leszűrtük a konklúziót: olajat ne tegyünk bele, hiszen gyertyatartókat, karácsonyfadíszeket is szoktak készíteni belőle, azoknál pedig az olaj miatt gyúlékony lenne a dísz.

Tehát:
1 bögre liszt (finomliszt)
1 bögre só (én nagyon finom, jódozott sót használtam, a lényeg, hogy finom szemcsés legyen)
kb. 1/2 bögre víz

IMG_1988

(Ez is működik, csak lágyabb: 1 csésze liszt, 1/2 csésze só, kevés víz)
Szóval mint már mondtam eredetileg volt benne 2-3 teáskanál olaj, viszont azt hagyjátok el nyugodtan.
Összegyúrtam és zacskóba csomagolva hagytam pihenni kicsit.
Ezután szépen nekiálltunk formázni. Ehhez nagyon jól jön pár fogpiszkáló, pár szem szegfűszeg, vagy bármilyen darabos fűszer, fokhagymaprés….
Az elkészült díszeket sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattuk.
Sütőben szárítottam 90 fokról kezdve. Pár óra alatt kiszárad. A hőfokot pedig fokozatosan növelheted.
A sütőajtót érdemes kitámasztani, hogy a gőz eltávozhasson. Ahogy kezd kiszáradni és ha növeled picit a hőfokot, kapnak egy kis színt. De igazán szép színük lakkozás után lesz! 🙂

IMG_1985Persze nem muszáj sütőben szárítani, a radiátoron is kiszáradnak csak több idő kell hozzá.
Annak idején anyunak volt egy könyve. Lefénymásolva talált meg belőle pár lapot. Ha esetleg valaki ráismer szívesen fogadom a címét vagy magát a könyvet is akár megvételre, mert hiába próbáltam rájönni a címére, írójára, nem találtam antikváriumokban sem.
Nagyon sok sókerámia dísz elkészítéséről ír, mindegyiknek külön sütési idő és hőfok van megadva…
Íme egy kép a könyv 32. oldaláról:

IMG_2299

Főzött gyurmát is készíthetsz a gyerekeknek. Vagy csokigyurmát és dekorálhatsz vele süteményeket.

Tehát, amikor kihűltek és teljesen kiszáradtak, akkor lehet lakkozni őket. Nekem volt itthon egy doboz bontatlan trinát lakkom, azzal kentem le őket. Annyira szép fényük lett, nosztalgikus hangulattal töltött el a díszek látványa.

Kipróbálod? Húsvétra is remek dekorációkat lehet gyártani belőle és utólag akár festeni is lehet! 😉

Kövess a Facebookon is:

Facebook

10819087_10205091309303484_722854533_n

Print Friendly, PDF & Email