Nagyon piszkálta a fantáziámat a Rosalia receptparádé. Ami azt illeti szeretem a borokat, főleg a jó borokat….igaz leginkább vöröset szoktunk venni, abból is az édeset, de most vettem két palack rosét. Hosszasan ácsorogtam a rosék előtt az üzletben és nézegettem őket. Melyiknek milyen az illata, íze, mihez ajánlják. Nem vagyok borszakértő, az olvasottak alapján a pénztárcámhoz mérten választottam és nem is rosszul. Ami azt illeti a Balatonboglári Merlot-t nagyon szeretem és sikerült rányúlnom ismét egy BB Merlot borra, most rosé változatban, ami szintén édes, tehát ízlésünknek megfelelő.
Ennek köszönhetően most kipróbálhattam, amivel olyan régóta szemeztem. 🙂
A választott borom tehát a Balatonboglári Merlot Rosé.

Ami megfogott az a palack hátán található:
“Ebben az érett szőlőből készült borban az eper és a málna illatai és zamatai versengenek az ízlelőbimbók kegyeiért. Friss gyümölcsössége, kellemes savérzete és kedves édessége tökéletes harmóniát alkot.”
Ezt tanúsíthatom. Amiben eper és málna van, az rossz nem lehet.

Ez volt a kiindulópont.

A bonbonról elöljáróban:
Lágy, belga fehér csokoládé hüvelybe rétegezett rozé zselé és pitypang mézes eperpüré.
A végeredmény egy szájban selymesen olvadó apróság, ami tökéletes egy jó pohár rosé kísérőjének.

Az előkészület kissé hosszadalmas, el kell készítenünk ugyanis a pitypang mézet/zselét és az eper pürét, valamint a rosé zselét is.
Kezdjük azokkal, amiket dunsztolni kell.

Pitypang zselé: (legalább 2 nappal a bonbon elkészítése előtt-ha frissen készül)
1 liter térfogatnyi virágszirom (gyorsan szedjük le az összes pitypangot a kertben)
kb. 3 dl víz
40 dkg cukor
2 ek frissen facsart citromlé
1 csomag 2:1 dzsemfix

A virágokat megtisztítjuk a zöld részektől, mert azok keserű ízt adnak a mézünknek. Ez egy elég hosszadalmas és szöszmötölős folyamat, de megéri a munkát.
Egy edénybe tesszük és frissen forralt vízzel leforrázzuk, éppen hogy el kell lepnie a szirmokat a víznek. Lefedjük és egy éjszakát állni hagyjuk (legalább 12 órát), majd másnap leszűrjük.
3 dl-nek kell lennie, ha kevesebb, egészítsük ki vízzel.
A leszűrt “teát” lábasba tesszük és beleöntjük a dzsemfix-et.
Folyamatosan keverve nagy lángon felforraljuk, majd ha zubog, lehúzzuk a tűzről és beletesszük a citromlevet és a cukrot, amit addig kevergetünk amíg nagyjából el nem olvadt a cukor, majd visszatesszük a gázra és nagy lángon főzzük még legalább öt percig.
Ezután elzárjuk az energiát, pihentetjük öt percet, ha képződött hab, akkor azt leszedjük, ha csak hártyás lett, akkor jól elkeverjük, és sterilizált üvegekbe töltjük.
Ezután mehet a száraz dunsztba, míg teljesen ki nem hűl.

Rosé Zselé: (legalább 1 nappal a bonbon elkészítése előtt-ha frissen készül)
egy üveg bor (7,5dl)
egy nagy citrom héja
30 dkg cukor
durván 2 csomag dzsemfix 2:1

A citromot alaposan átmossuk, majd vékonyan meghámozzuk és a héjat szép vékony csíkokra vágjuk.
A rosét lábasba töltjük, majd elkeverjük a dzsemfixxel, beleszórjuk a citromhéjforgácsokat, és nagy lángon főzzük forrásig.
Ekkor beletesszük a cukrot, átkeverjük amíg el nem olvad, és újraforrástól számított 5 percig főzzük, majd elzárjuk a gázt és 5 percet pihentetjük.
Alaposan átkeverjük és steril üvegekbe töltjük, majd száraz dunsztba tesszük míg ki nem hűl.

Eperpüré: (aznap is készülhet)
kb. 20-22 dkg eper megtisztítva
méz ízlés szerint (jelen esetben pitypang méz/zselé)
2 tk. frissen facsart citromlé
2 tk. 2:1-es dzsemfix

A megtisztított epret leturmixoljuk, majd átpasszírozzuk kis lyukú szűrőn.
Az így kapott pürét a mézzel és a citromlével kis lángon kb. a felére beforraljuk. Néha keverjük rá, mert odakaphat.
Mielőtt elzárjuk keverjük bele a dzsemfixet, forraljuk még egy picit, majd zárjuk el a gázt.
Hagyjuk kihűlni.

A bonbon összeállítása:
Polikarbonát formával dolgozunk, ehhez jó minőségű belga csoki dukál.
10 dkg Callebaut fehér csokoládé (ez kb. 6-8 bonbonhoz elég)
3 ek rosé zselé
3-4 ek eperpüré
díszítéshez bordó selyempor
kísérőnek egy pohár rozé

Ahogy készül lépésről-lépésre:

  • A szobában ne legyen 22 foknál melegebb (elvileg 18-20 fok az ideális, de gyerekeknél nem fogok 18 fokot csinálni pusztán ezért).
  • NE főzzél közben, ne legyen nagy a páratartalom, ne legyen gőz, ezektől csúnya foltos lesz a bonbon.
  • A forma legyen por és cseppmentes.
  • Van aki rámelegít hajszárítóval kicsit, mielőtt elkészítené a hüvelyt, van aki kicsit hűti (tanfolyamon a csíkozás miatt hűtve volt, jó volt, másnak melegítve jó a forma), én meg nem csinálok vele semmit, csak hagyom szobahőmérsékleten.
  • Jó minőségű belga vagy francia csokival dolgozzunk. Én Callebaut csokival dolgoztam és dolgozom mindig.

Ezeknek a csokiknak a csomagolásuk oldalán fel van tüntetve a kristályosodási skála.

Elsőként kiméred mennyi csokira van szükséged és elkezded melegíteni 45 fokosra.

Amíg a csoki melegszik a konyhapultra vágunk egy nagyobbacska darab sütőpapírt, elő vesszük a spatulát/kenőkést és a poharakat, amiket fejjel lefelé szépen le is helyezhetünk a sütőpapírra.
Mindezek után visszahűtjük 27 fokosra.
Kevergetjük egy kiskanállal folyamatosan (bár akkor se lesz semmi ha csak néha rákeverünk, csak ne dermedjen meg sehol a csoki), vagy kiöntjük a munkalapra és folyamatos mozgásban tartjuk a csokit, hogy ne szilárdulhasson vissza, de szerintem az is működő képes, ha hideg vízbe állítod a kis csokis tálat és ott kevered, de elég hirtelen is meg tud ám szilárdulni, szóval oda kell figyelni…

Ha a munkalapra öntöd a legjobb ha gránit a munkalapod. 🙂 De az sem baj, ha sima fóliázott, csak épp nehezebben fog kihűlni, tovább kell simogatni a csokit.

…majd újra rámelegítünk, míg eléri a 28, max. 29 fokos hőt az olvadt csokink
A forma előkészítve, ráöntjük szépen vízszintesen a csokit.
Elsimítjuk a kenőkéssel úgy, hogy minden mélyedésbe jusson. Vagy annyiba, amennyi bonbont szeretnénk, dolgozhatunk a forma felével is, ekkor a tőlünk távolabbi felével dolgozzunk.

Nem is kell, hogy tele legyenek a mélyedések, inkább az a lényeg, hogy a mélyedések oldalfalaira rá “tapadjon” a csoki, de természetesen az a legjobb, ha teli tudod tölteni a mélyedéseket csokival.
Igyekezzünk úgy dolgozni, hogy a formánknak ne folyjon minden oldalán a csoki, szorítkozzunk csak a tőlünk távolabb eső rövidebb oldalára, ott toljuk le a csokit.
🙂 A legjobb rész jön! 🙂 Ezek után szépen csapkodjuk oda az asztalhoz így vízszintesen. Ennek célja, hogy a légbuborékok szépen feljöjjenek és távozzanak.

Ha ezzel végeztünk és szétvertük az asztal szélén a formát, akkor a két poharat úgy állítsuk be a sütőpapíron, hogy a forma hosszanti két végét rá tudjuk ültetni a poharakra. Kissé kocogtassuk meg a forma hátát több helyen a kenőkés másik végével, hogy meginduljon a csoki kifelé. Amikor már annyira nem folyik, akkor nyúljunk alá a kenőkéssel és húzzuk le a csokit, ami még kilóg a formából. Ha már nem folyik a csoki, megfordíthatjuk és rendesen lehúzzuk a felesleges csokit. Ezután mehet a forma a hűtőbe 10 percre. (Kb. 12 fokra.
Ezzel a módszerrel érjük el azt a szép vékony, roppanós csokiburkot.
Azt a csokit, ami kifolyt a sütőpapírra, visszatesszük a csoki fondübe és melegen tartjuk/újra melegítjük majd, ha talpalni fogunk.
Amikor megszilárdult a csoki (a hűtő hatása, hogy elkezd zsugorodni a csoki és ezzel), kezdi elengedni a formát. Alulról nézve lehet látni egyes formáknál, hogy már nem tapad vagy nem mindenhol tapad a hüvely a formába, vagy ha belenyúlsz és megpróbálod gyengéden kivenni a hüvelyt ki is jön.
Amikor ki veszed a hűtőből a formát, spaklival letolod róla a felesleges csokit.
Ezután a már előre elkészített tölteléket beletöltjük a hüvelyekbe.
Íme a töltelékek (a pitypang méz már benne van az eper pürében):

Habzsákba teszem a rozé zselét és a formákba nyomok egy réteget:

Ezután egy másik habzsákból az eperpüréből is nyomok rá egy réteget:

Maximum a formák 3/4-éig töltjük a tölteléket, hogy le tudjuk zárni a bonbonokat.
Ha megtöltöttük mindet, akkor én itt is az asztalhoz szoktam csapkodni egy kicsit a formát, hogy a légbubik innen is kijöjjenek és ha olyan a töltelék, akkor szépen elterüljön.

Vissza tesszük a hűtőbe, míg a csokinkat újra előkészítjük. Nem feltétlen szükséges újra temperálni (melegíteni, hűteni, ismét melegíteni), elég ha csak 28-29 fokosra melegítjük és talpalhatunk, hiszen ez az alja, ennek nem kell csillognia.
De aki tökéletes bonbont szeretne, az előtt egy újabb temperálási folyamat áll.
Tehát a hüvely készítésből visszamaradt csokit újra melegítjük 45 fokig, majd folyamatosan keverve visszahűtjük 27 fokosra és újra melegítjük 28-29 fok közé.
Ha ez megvan, akkor a hüvely készítését ismételjük meg, csak már töltött hüvelyekkel. Tehát vízszintesen tartjuk a formát, a felénk eső részére rácsurgatjuk a csokit, majd a kenőkéssel elsimítjuk, hogy mindenhol szépen betakarja a lyukakat.

Kicsit oda csapkodjuk vízszintesen az asztal széléhez a formát, hogy a levegő ismét kijöjjön, majd a felesleget alaposan lehúzod magadtól elsimító mozdulattal a forma másik vége felé, le, egyenesen a sütőpapírra. Ha lyukat vélnél felfedezni, oda tegyél még egy kis csokit, majd húzd le a felesleget.
Mehet hűtőbe 10 percre, míg a csoki megszilárdul.

Ha megszilárdult, akkor spakli barátunkat kézbe véve levakeráljuk a forma felszínén maradt felesleges csokit. Ezzel gyakorlatilag lesorjázzuk a bonbonokat, kifordítva nem lesznek a bonbon alján kiálló részek.

Picit még érdemes ezután vissza tenni a hűtőbe, majd pár perc elteltével reménykedni, hogy kifordulnak a bonbonok, remélhetőleg az összes! 🙂

A hűtőből utoljára kivéve (ilyen formán) ha fejjel lefelé fordítod, jobb esetben azonnal kipotyognak a munkalapra/asztalra, ezért ne akarj alá nézni közben és ne tartsd egy kilométerre az asztal fölé, mert becsapódáskor szegénykék kinyiffanhatnak. 🙂
Ha nem esnek ki maguktól, akkor picit odakoccantva az egyik élét az asztalhoz már hallhatjuk is a potyogásukat. 🙂
Ha némelyik makacsul ragaszkodik a házas élethez a formával, akkor kis hűtőben töltött mézes hetek után celebrálhatjuk a válásukat, újabb él koccintással az asztalhoz ki imádkozzuk a formából a ragaszkodó egyedeket is.

A szép, elegáns bonbonokat bordó selyemporral tehetjük még különlegesebbé és csillogóbbá. Nem is tudom, hogy ezek a kis tünemények-e a méltó kísérői egy pohár jó fajta rosénak, vagy fordítva! 🙂

És akkor íme a végeredmény:

IMG_1000

Igyekeztem megmutatni a rétegeket, hát picit látszik azért! 🙂

Csokoládé, bor és gyümölcs kedvelőknek!

Az alap inspirációk innen származnak: Praliné Paradicsom, Eszter befőz.

A sima bonbon készítési folyamatot fázis fotókkal ITT tudod megnézni!

Print Friendly, PDF & Email
Ezek is tetszeni fognak