Ezeket az almarózsákat még Húsvétkor készítettem anyósoméknál, azzal a szándékkal, hogy mint nassot felviszem a falusi tojáskereső versenyre a gyerekeknek a linzerekkel együtt. Csak aztán készen lett és olyan gyorsan is fogyott…plusz apósom nekem szegezte a kérdést, mikor a fele már elfogyott, hogy: “Ugye ezt nem akarod felvinni?!” Mosolyogva csak annyit mondtam: “Már nem!” 🙂
Pár óra alatt elfogyott…
Nagyon sok mindenhol láttam ezt a nassot, volt, ahol más gyümölccsel, nekem az alma volt szimpi.

Ami kell hozzá:
2 csomag leveles tészta
6-7 alma méretfüggően
kb. 5 ek. cukor
kb.2 tk. őrölt fahéj
kb. 1 liter víz
a vízbe:

  • 3 ek. cukor
  • 2 ek. citromlé

Az almákat megmossuk, félbevágjuk, a magházukat kivágjuk.
A vizet feltesszük forrni, a cukorral és a citromlével.
Az almákat vékony szeletekre vágjuk, és a forrásba levő vízbe tesszük 1-2 percre, csak addig, hogy ne legyen már merev, de ne főljön szét.
Szűrőkanállal óvatosan kiszedjük, majd papírtörlőre rakjuk, hogy leszívja a nedvességet.
A konyhakész leveles tésztát kicsomagoljuk, majd éles késsel kb. 2 ujjnyi csíkokra vágjuk hosszában.
A cukrot összekeverjük a fahéjjal és ezzel megszórjuk a tésztát. Kicsit bele nyomkodjuk a tésztába a cukrot a tenyereinkkel, majd a csíkikra elkezdjük úgy rakosgatni az alma szeleteket, hogy kicsit fedjék egymást, majd szorosan feltekerjük.
A végén a tésztát összecsippentjük, én még fogpiszkálóval átszúrtam, hogy tuti ne nyíljanak ki.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakom.

220 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 25 percig, most nem úgy, hogy egy lábasba teszek a sütő aljába vizet, hanem egy egész tepsinyi vizet tolok be a legalsó rácsra, hogy ne süljön meg nagyon a rózsák talpa.
Porcukorral vagy porcukor nélkül tálaljuk, ki hogy szereti. 🙂

Várakozásaimon felül teljesített ez az egyszerű kis sütemény! Egyszerű, finom, hm… a családot is megfogta. 🙂 Azt hiszem legközelebb házi leveles tésztából készítem. 🙂

Print Friendly, PDF & Email