Egy falatnyi luxus! Sokan nem ismerik, pedig nagyon finom! Így készítsd házilag!
Az igazság az, hogy lehet kapni kis hazánkban. Nem is tudom, talán 1500 Ft körüli áron lehet venni egy kis üvegnyi ilyen befőttet, amiben 5 db dió van. Horror, de nagyon finom!
Én sosem vettem. Kaptam egy üveggel Mérai Katától, aztán azzal neveztem egy versenyre, ahol nyertem egy újabb üveggel, plusz részt vehettem Mérai Katával egy zöld diós kurzuson is a Chefparadeban.
Egy üvegnyi mennyiséget a nagyobbik lányom önállóan képes betermelni egy ültő helyében.
Június elején kellene szedni hozzá a diót, de azt mondják júni. 20-ig még nem csonthéjasodik. Szerintem ez csak mendemonda és gyanítom az enyémek közt is volt már nem megfelelő dió, hiába tudtam átszúrni őket.
Na de lássuk, hogyan is kezdjünk neki, vagyis láttunk neki pár héttel ezelőtt.
Amikor a diót leszüreteltük (1-2 kilónyit attól függően, mennyit szeretnénk eltenni) gumikesztyűben dolgozzunk vele. Az a tuti, ha rögtön kettőt húzunk egymásra, hogy ha netán az egyik kiszakad, akkor ne legyen probléma, ugyanis a zöld dió fog és fekete gyászkeretes körmökkel szaladgálhatunk utána hetekig.
Tehát akkor jó a zöld dió, ha akadály nélkül át tudod szúrni egy villával, tűvel, valamivel.
Arra azért készüljetek fel, hogy a zöld dió spriccel. 🙂
A megszurkált diókat tegyük egy nagy üvegbe. Én egy 5 literes üveget pakoltam én tele.
Aztán felengedjük vízzel és két héten át állni hagyjuk.
Minden egyes reggel és este lecseréljük az áztatóvizet róla.
Menet közben a szúrásnyomoknál elkezd feketedni, majd a két hét vége felé a java fekete lesz.
Ahogy letelt a két hét új áztatóvizet kap és egy nagy fazékban a víz minden literjéhez 1 evőkanálnyi 10%-os ecetet teszünk.
Ezzel összeforraljuk.
Nekem két liter lett a felöntővíz, így 2 evőkanál ecetet kevertem el benne.
10-15 percig rotyogtatjuk. Eközben fognak igazán feketedni.
Kissé gusztustalannak hat, dehát ez van. 🙂
Ezután leszűrjük és lemérjük a diót. Nekem 2 kilónyi lett, de egy kilónyi mennyiséghez írom az adagokat, így könnyebben fel lehet szorozni szükség szerint:
1 kg zöld dió
1/2 l víz
1 kg cukor
12 db szegfűszeg
fél citrom héja vékonyan levágva, csíkozva
kis darabka egész fahéj
A cukorból és vízből szirupot készítünk, amibe beletesszük a héj csíkokat és a fűszereket is, majd amikor rottyant egyet (azért hagyjuk kicsit sűrűsödni szerintem), beletesszük a leszűrt diókat és azzal is főzzük 5 percig.
Elzárjuk és hagyjuk egy napot pihenni.
Másnap ismét felforraljuk, rotyogtatjuk 5 percet és ismét elzárjuk.
Harmadik nap szintén rotyogtatjuk 5 percet, majd elzárjuk és a diókat üvegekbe tesszük. A forró sziruppal pedig lelocsoljuk.
Több lesz a szirup, mint a dió, azt üvegezzük be külön és használhatjuk sütikhez.
Én ezekhez használtam már:
TEJBEGRÍZ FELFÚJT VÖRÖSBOROS ZÖLD DIÓ ÖNTETTEL
ÉDESBURGONYA KRÉMLEVES ZÖLD DIÓ FELTÉTTEL
ZÖLD DIÓ LIKŐR (NEM BEFŐTTBŐL KÉSZÜL)
ZÖLD DIÓ KURZUSON A CHEFPARADEBAN
Ha érdekel, milyen lesz belőle a befőtt készítsd el és csatlakozz hozzánk a Facebookon! 🙂
Forrás: Eszter befőz