Hedonistáknak nutellával és mogyoróval, szűkebb pénztárcához anélkül.
Nyáron nagyon sokan ünneplik a szülinapjukat. Az ő köszöntésükre is kitűnő választás lehet ez a sütés nélküli csoki torta, amit jól lehűtve tálalhatunk és kedvünkre tuningolhatunk.
Lényegében sajttorta. Ami azt jelenti, hogy mascarpone-val vagy házi krémsajttal készül. Viszont ezt a verzióját nem kell sütni, szóval nem fulladunk meg készítése közben a konyhában a nagy melegtől.
Egy 20 cm-es formához:
1 csomag győri édes kakaós keksz (nettó 180 gr)
10 dkg vaj
250 gr mascaprone
porcukor ízlésünktől függően
1 tábla étcsokoládé
1 dl habtejszín
1 púpozott evőkanál nutella
étcsoki forgácsok
mogyoró darabok (sótlan)
Mindenek előtt a mascarponet vegyük ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletű legyen, mire dolgozni kezdünk vele. Ekkor keverhető ki szép simára.
A kekszet összezúzzuk. Mivel mi költöztünk és még mindig vannak dobozokban cuccok, valószínűleg az aprító gépem is valamelyik alján pihen, így egy zacskóban, klopfolóval igyekeztem minél porhanyósabbá zúzni a kekszeket.
Ezt úgy kiviteleztem, hogy egy erősebb zacskóba tettem, összefogtam a száját, alá, fölé konyharuhát tettem és úgy püföltem a klopfolóval.
Nem lett tökéletes, de a célnak megfelelt.
A vajat megolvasztjuk és összekeverjük a kekszmorzsával.
A tortaformát – ami kapcsos – kibélelünk alul és körbe sütőpapírral, majd a kekszet belenyomkodjuk. Legyen az oldalán is felhúzva kicsikét. Tegyük a hűtőbe, míg visszadermed a vaj.
A krémhez a csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd picit visszahűtjük, hogy ne legyen forró.
A krémsajtot kikeverjük ízlés szerinti porcukorral, majd belekeverjük a csokit is.
A tejszínt habbá verjük és összeforgatjuk a csokis sajttal.
Ezt kenjük a keksz alapra, egyenletesen.
Hedonisták a krémbe is keverhetnek nutellát, vagy épp gyümölcszselét is kenhetnek a kekszre (málnát, epret) a krém alá.
Hűtőbe tesszük az egészet legalább egy órára.
Én a nutellát picit megmelegítettem ,hogy folyósabb legyen, aztán rákentem a torta tetejére. Késsel csokit forgácsoltam, megszórtam a tortát, majd utólag jöttem rá, hogy van valahol darabolt mogyoróm, frankón mutatna rajta, így előkotortam és hintettem rá egy keveset.
Ha ettetek még finom tortát, amit nem kell sütni….
Mondjuk sima nutellával is nagyon el tudom képzelni, vagy épp fehércsokisan, gyümölcsszósszal. (Merthogy ezeket már készítettem.)
Kövess minket a Facebookon is: