IMG_0267

Amikor megláttam a BBC Good Food címlapján ezt a sajttortát tudtam, hogy ezt meg kell csinálnom. Kicsit váratott magára, de végre eljött a napja.


Nem akartam nagy adagot csinálni, ezért én feleztem a mennyiségeket és így a 8 szeletes Zila tortakarikának pont megfelelő mennyiséget kaptam, ami nekünk bőven elég is. 🙂
A felezett mennyiséget írom le, mert én a továbbiakban is azt fogom használni, aki rendes adagot szeretne (nekem ez 20 cm átmérőjű torta lett) az duplázzon meg mindent. 🙂

Kekszes alaphoz:

11 dkg zabos keksz (nálam Győri édes sima keksz, nem zabos)
50 gramm olvasztott vaj

Sajttortához:
150 gramm fehér csoki
100 gramm natúr krémsajt (nálam házi)
12 gramm porcukor
250 ml zsíros tejszín

Áfonyaöntethez:
125 gramm áfonya (eredetileg 350 gramm)
35 gramm porcukor
2 ek víz

Egy tálcára sütőpapírt tettem és ráhelyeztem a tortagyűrűt.
A vajat megolvasztottam, a kekszet ledaráltam és összekevertem, majd ezt az elegyet szépen egyenletesen belenyomkodjuk a karika aljába.

Hűtőbe tesszük, míg elkészül a krém.
A fehér csokit megolvasztjuk gőz fölött, majd hagyjuk hűlni.
A krémsajtot a porcukorral összekeverjük, majd hozzá keverjük a fehér csokit is.
A tejszínt felverjük kemény habbá és finom mozdulatokkal belekeverjük a sajtkrémbe.
A kekszes alapra kanalazzuk és elterítjük, tetejét egyenesre simítjuk és hűtőbe tesszük legalább 2-3 órára.
Az öntethez az áfonyát a cukorral és a vízzel feltesszük főni, amíg a cukor elolvad és az áfonya picit megpuhul. Ez elég gyorsan bekövetkezik.
Amikor puha, vegyük ki egy külön tálkába és főzzük tovább a szirupot még 3-4 percen keresztül, míg sűrűbb lesz. Aztán tegyük bele vissza az áfonyát és hagyjuk kihűlni.

Ha a sajtkrém megdermedt, akkor levehetjük a karikát óvatosan, majd óvatosan rákanalazzuk a már kihűlt öntetet. Nagyon gusztusos, finom, lágy, könnyű, de a tejszín és a csoki miatt kissé tömény is egyben. 🙂

Nyilván más öntettel is nagyon finom, de azért ajánlom próbáljátok ezt ki, mert az áfonya nem csak finom, de nagyon gyönyörű színt is visz ebbe az édes álomba. 🙂
Print Friendly, PDF & Email