Megláttam és beleszerettem. Talán a Tiktokon láttam Gastro Hobbi egy videóban és azonnal beindult a nyáltermelés. Másnap már el is készítettem.

Hozzávalók

Húsgolyókhoz:
50 dkg darált hús
1 tojás
2 gerezd fokhagyma
2 ek zsemlemorzsa
10 dkg füstölt szalonna
1 fej lilahagyma
25 dkg gomba
2 ek aprított petrezselyemzöld
3 ek sűrített paradicsom
1 ek fűszerpaprika
2,5 dl víz
2 dl tejföl
Ízlés szerint só, őrölt tarka bors

Túrós galuskához:
25 dkg túró
15 dkg liszt
2 db tojás
kb 1 dl langyos víz
Ízlés szerint só és aprított kapor

A gombócolás

A gombócokhoz a darált húst alaposan összegyúrjuk a tojással, zsemlemorzsával, zúzott fokhagymával, sóval és borssal. Kis gombócokat formázunk a masszából, amiket félreteszünk kicsit.

Egy magas falú serpenyőben kisütjük a felkockázott szalonna zsírját. Én kivettem ekkor a sült szalonna kockákat, éés rádobtam az aprított lilahagymát. Megdinszteltem, majd rádobtam a feldarabolt gombát, meghintettem aprított petrezselyem zölddel.
Mehet rá a paradicsom és a pirospaprika és sózzuk is meg.

Öntsük fel vízzel és tegyük bele a gombócokat. Lefedve főzzük alacsony lángon, míg megpuhulnak a húsgolyók, ha szükséges pótoljunk egy kis vizet, hogy legyen szaftja.
Amikor megpuhult a hús, keverjük el benne a tejfölt.

Jöhet a galuska

A túróhoz keverjük a tojásokat, sót, vizet, majd egy fakanál segítségével elvegyítjük benne a lisztet is.
Lobogó, sós vízben két evőkanál segítségével galuskákat formázunk és pár perc alatt készre főzzük őket.

Már tálalhatjuk is!

S bár elsőre nekem fura volt a párosítás, azt kell mondjam nagyon ízlett. Végre picit kiléptem a mostanában megszokott rizseshús, húsleves és társai világából és nyitottam ismét valami új felé.  Ajánlom Nektek is figyelmetekbe. 🙂
Amennyiben szeretnétek az elkészítését videó formájában is megtekinteni az alábbi linkre kattintva megtehetitek:

Forrás

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email