Imádjuk a pogácsát. Nem számít, hogy túrós, tepertős, vajas, burgonyás…nekem az sem számít ha száraz! 😀 Egyszerűen imádjuk! És ez a recept fenomenális! Puha marad másnap is! Érted? VAJPUHA!

80-100 darab pogácsához (3-4 cm-es kiszúróval szaggatva):

1 kg liszt
80 dkg krumpli
50 gr élesztő
200 gr teavaj
200 gr zsír
50 gr só
3 tojássárgája
150 ml tej
+1 tojás a lekenéshez

Az egész műveletet a krumpli hámozásával, kockázásával kezdjük.
Feltesszük sós vízben főni, majd amikor megpuhult leszűrjük és hagyjuk kissé hűlni.
A lisztet egy nagy tálba öntjük, elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű teavajat és a zsírt.
A langyosra hűlt krumplit áttörjük, hozzáadjuk a liszthez.
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, pici cukrot keverünk bele és némi liszttel hintjük a tetejét, felfuttatjuk.
Amikor felfutott, a tojássárgájákkal együtt mehet a tésztához. Alaposan összegyúrjuk, amikor kezd összeállni, akkor melegyúrjuk a sót is.
Lágy, de nem ragadós tésztát kapunk, amit aztán folpackba csomagolva hűtőbe teszünk egy órára.
A hűtőbeli pihentetés után enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk, majd kb. 2 cm vastagra nyújtjuk. Tetejét egy irányba bevagdossuk éles késsel.
Én kb. 4 cm átmérőjű pogácsa szaggatóval szaggattam ki, sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam őket. Egy tepsire kb 27-28 darab fér el kényelmesen.
A sütőt előmelegítjük 190-200 fokra és a tepsin várakozó pogácsákat hagyjuk 25-30 percig kelegetni.
Mielőtt betoljuk őket a sütőbe, lekenjük a tetejüket felvert tojással.

20-25 perc alatt készre sülnek.

Fagyasztani is lehet! Érdemes lehet egy nagyobb adagot készíteni és eltenni belőle a fagyóba is, így bármikor ha váratlan vendég érkezik ki lehet kapni egy tepsire valót és frissében meg lehet sütni.
Ekkor a szaggatás után egy sütőpapíros tálcán, folpackkal lefedve beteszitek a fagyasztóba, amikor megfagytak átrakjátok egy zacskóba őket (a könnyebb tárolás érdekében). Majd amikor szeretnétek sütni, akkor egy tepsire rakjátok őket, hagyjátok felolvadni és kissé kelni, majd lehet lekenni és sütni.

Másnap is tökéletesen puha. A krumpli és a sok zsiradék gondoskodik róla, hogy ne száradjon ki, bár nálunk egy ekkora mennyiség szinte azonnal elfogy!

Találsz még az oldalon pogácsákat ha másfajtát keresel, szemezgess kedvedre! 🙂

Jó sütögetést! 🙂

Forrás

Print Friendly, PDF & Email