Péksüteményekből a sósakat kedveljük leginkább. A pereccel szinte soha nem lehet nálunk mellé lőni és mivel közeledik ismét a suli, ez egy remek alternatíva a gyerekeknek tízóraira is.

Hozzávalók 10 perechez:

50 dkg liszt
0,7 dl olaj
2,5 dkg élesztő (vagy 7 gr szárított)
3 dl langyos tej (amennyit felvesz, úgyhogy ne borítsd bele egyből az egészet)
1,5 tk só
1 ek cukor
+1 tojás a kenéshez

Pancs:

5 dkg liszt
1 ek só
0,5 dl víz kb.

Az élesztőt fel lehet futtatni, de nem muszáj. Ha éppen sietősre veszed a figurát, akkor elég csupán a liszthez morzsolni.
A robotgép táljába szitáljuk a lisztet, belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük.
Mehet hozzá a cukor és kezdjük el dagasztani.
A tejet és az olajat fokozatosan adagoljuk hozzá addig, míg szép tésztát kapunk. A végén dagasszuk bele a sót is.
10 egyforma darabra osztjuk és kigombócolva egymás mellé helyezzük, letakarjuk, hagyjuk 20-30 percet kelni.

200 fokra előmelegítjük a sütőt.
A gombócokat egyesével kisodorjuk, majd perec formára hajtjuk és sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk, tojással lekenjük.
Tepsinként 12-13 percet sütjük.

Ezalatt elkészítjük a pancsot.

Összekeverjük az összes hozzávalót, majd a tepsit a sütőből kihúzzuk és egy kanál segítségével az össze sperecet megcsurgatjuk a szlötyivel.
Ezután 5 percet sülnek még kb a pereckék, de érdemes figyelni a sütőt, ugyanis a pancsnak fehérnek kell maradnia, akkor lesz finom, ne barnuljon meg!

Amennyiben sajtosan jobban szeretitek, akkor a tojásos kenés után azonnal szórjátok meg reszelt sajttal és úgy süssétek meg kb 15 percig. (De figyeljétek, ne égjen meg a sajt.)

Lehet variálni a darabszámot, ezek pont kezelhető méretű perecek, de ha ti kisebbet vagy nagyobbat szeretnétek, akkor annyifelé gombócoljátok a tésztát az elején.

Forrás

Print Friendly, PDF & Email