A császárzsemle formájából kiindulva adtam neki ezt a nevet, de akár azért is kaphatta volna, mert annyira puha, hogy az már fejedelmi. 🙂

Tehát formázását tekintve pont ugyanúgy működik, mint a császárzsemle, kisodorjuk egy hosszú hurkává a tésztát és magára csavargatjuk.

De ne szaladjunk ennyire előre. Először is nézzük mi kell 12 darabhoz.

200 ml meleg tej
2 ek cukor
7 gr száraz élesztő
1/2 tk só
1 tojás
400 gr liszt
40 gr vaj

olaj a sütéshez
cukor a forgatáshoz

A tejben elkeverjük a sót, cukrot, élesztőt, majd a tojással, liszttel és vajjal sima tésztává gyúrjuk.
Letakarva 40 percet kelni hagyjuk.
12 részre osztjuk, kigombócoljuk, majd a császárzsemle formázását alkalmazzuk.
Hosszú hurkává sodorjuk a gombócot, majd párszor átcsavarjuk önmagán, a két végét pedig alaposan összecsípjük.
Ha nem csináltál még ilyet, akkor a neten vannak jó kis videók róla.
Ismét letakarjuk őket és 30 percig hagyjuk kelni.

A formázáson még nekem is van mit csiszolni, de a 12 kisült fánk nem élt fél óránál tovább, így azt hiszem nem ezen múlik a sikere! 😀

Bő olajat hevítünk, majd aranybarnára sütjük a fánkokat. Ha szeretnénk még melegen cukorba is forgathatjuk, de ez elhagyható. 🙂
Savanykásabb baracklekvárral ajánlom.

Nagyon finom, könnyű a tésztája! Isteni!

De tudok ám mutatni még huncut fánkokat

KUKAC FÁNK

RÓZSAFÁNK

TÖLCSÉRFÁNK

És egyéb fánk – a churrostól kezdve a stfuffolin át a képviselőfánkig mindenféle – is megtalálható nálam. 🙂

Print Friendly, PDF & Email