Ennél puhább piskótatekercset még nem ettem! Egyáltalán nem folytós és istenien kávés! Hívhatnánk cappuccino roládnak is, de legyen a neve: tiramisu. 🙂

Ebből a mennyiségből

egy tekercs készíthető, amiből kb. 12 jól megtermett szelet sütemény várható. 🙂

Piskótához (25*35 cm):

5 tojássárgája + 70 gr cukor
5 tojásfehérje + 20 gr cukor
2 ml vanília aroma
csipet só
50 gr olaj
60 gr tej
70 gr liszt (átszitálva)
15 gr kakaópor (átszitálva)

Krémhez/töltéshez:
200 gr mascarpone
300 gr tejszín (legalább 30%-os)
50 gr porcukor (de ez ízlés dolga, én mostanában nem annyira édesen kedvelem a dolgokat a diéta végett, így elképzelhető, hogy neked több cukorral jobban fog ízleni)

kakaópor szitáláshoz
presszó kávé kb 1 dl ízesítve cukorral ízlés szerint és egy csepp vaníliával

A tojások sárgáit, az olajat, tejet és vanília aromát jól elkeverjük.
A kakaót és a lisztet leszitálva összekeverjük, majd beleforgatjuk a sárgájás keverékbe.
A fehérjét a kevesebb cukorral kb. 80% keménységű habbá verjük, majd beleforgatjuk a lisztes alapba.
Egy 25*35 cm-es tepsi alját sütőpapírral borítjuk, elegyengetjük benne a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Amikor megrázod a tepsit adott esetben úgy fog remegni a piskóta, mintha nyers lenne még, de egy hústűvel vagy fogpiszkálóval ellenőrizheted, nyers-e még. Szúrd a közepébe, ha tisztán jön ki, akkor kiveheted a piskótát. 🙂

Egy rácsra konyharuhát tettem és arra borítva hagytam hűlni a piskóta lapot.

A krémhez

a szobahőmérsékletű mascarponet a porcukorral átkeverjük, majd hozzá öntjük a hideg tejszínt és stabil habbá verjük.

A piskótát egy ecset segítségével átitatjuk az ízesített presszóval, majd én le is hintettem egy kis kakaóporral az egész felületet.
Erre kenjük a mascarpone krém meximum felét, majd én itt is meghintettem az egész felületet kakaóporral (opcionális).
A maradék krémhez keverjük hozzá a maradék kávét, de csak apránként. Kóstoljuk közben, mennyire szeretnénk kávésan a krémet. 🙂

Az így kapott kávés krém kb. 80%-át kenjük a fehér krém tetejére, majd felcsavarjuk a rövid oldalnál fogva a piskótát a konyharuha segítségével úgy, mint bármilyen más tekercset.
Becsomagolva a konyharuhába hűtőbe tesszük pár órára.

Amikor kellően megdermedt a tekercs

a maradék kávés krémmel kívülről is bevonjuk, villával mintázhatjuk is, ahogy szeretnénk, majd kakaóporral is meghinthetjük.
Na nálam ez hiányzik, mert a krém annyira megtetszett Rékámnak, hogy elkérte pocibatolásra és hát ki vagyok én, hogy ellenkezzem!? 🙂

Annyira puha és finom….bevallom töredelmesen, hogy a diétámban emiatt csaltam. Reggelire megettem egy szeletet (meg előtte való nap is egyet), dehát ki tud ellenállni egy ennyire pihe-puha, nagyon kávés hűs finomságnak??????
Én biztosan nem. És te?

Egyéb tiramisu recepteket is találsz az oldalon

Tiramisu rolád sütés nélkül

Nutellával töltött tiramisu golyók

Hamis tiramisu kelyhek mogyoróval

Tiramisu golyók

Print Friendly, PDF & Email