Ennél puhább piskótatekercset még nem ettem! Egyáltalán nem folytós és istenien kávés! Hívhatnánk cappuccino roládnak is, de legyen a neve: tiramisu. 🙂
Ebből a mennyiségből
egy tekercs készíthető, amiből kb. 12 jól megtermett szelet sütemény várható. 🙂
Piskótához (25*35 cm):
5 tojássárgája + 70 gr cukor
5 tojásfehérje + 20 gr cukor
2 ml vanília aroma
csipet só
50 gr olaj
60 gr tej
70 gr liszt (átszitálva)
15 gr kakaópor (átszitálva)
Krémhez/töltéshez:
200 gr mascarpone
300 gr tejszín (legalább 30%-os)
50 gr porcukor (de ez ízlés dolga, én mostanában nem annyira édesen kedvelem a dolgokat a diéta végett, így elképzelhető, hogy neked több cukorral jobban fog ízleni)
kakaópor szitáláshoz
presszó kávé kb 1 dl ízesítve cukorral ízlés szerint és egy csepp vaníliával
A tojások sárgáit, az olajat, tejet és vanília aromát jól elkeverjük.
A kakaót és a lisztet leszitálva összekeverjük, majd beleforgatjuk a sárgájás keverékbe.
A fehérjét a kevesebb cukorral kb. 80% keménységű habbá verjük, majd beleforgatjuk a lisztes alapba.
Egy 25*35 cm-es tepsi alját sütőpapírral borítjuk, elegyengetjük benne a tésztát és 160 fokra előmelegített sütőben 10-15 perc alatt készre sütjük.
Amikor megrázod a tepsit adott esetben úgy fog remegni a piskóta, mintha nyers lenne még, de egy hústűvel vagy fogpiszkálóval ellenőrizheted, nyers-e még. Szúrd a közepébe, ha tisztán jön ki, akkor kiveheted a piskótát. 🙂
Egy rácsra konyharuhát tettem és arra borítva hagytam hűlni a piskóta lapot.
A krémhez
a szobahőmérsékletű mascarponet a porcukorral átkeverjük, majd hozzá öntjük a hideg tejszínt és stabil habbá verjük.
A piskótát egy ecset segítségével átitatjuk az ízesített presszóval, majd én le is hintettem egy kis kakaóporral az egész felületet.
Erre kenjük a mascarpone krém meximum felét, majd én itt is meghintettem az egész felületet kakaóporral (opcionális).
A maradék krémhez keverjük hozzá a maradék kávét, de csak apránként. Kóstoljuk közben, mennyire szeretnénk kávésan a krémet. 🙂
Az így kapott kávés krém kb. 80%-át kenjük a fehér krém tetejére, majd felcsavarjuk a rövid oldalnál fogva a piskótát a konyharuha segítségével úgy, mint bármilyen más tekercset.
Becsomagolva a konyharuhába hűtőbe tesszük pár órára.
Amikor kellően megdermedt a tekercs
a maradék kávés krémmel kívülről is bevonjuk, villával mintázhatjuk is, ahogy szeretnénk, majd kakaóporral is meghinthetjük.
Na nálam ez hiányzik, mert a krém annyira megtetszett Rékámnak, hogy elkérte pocibatolásra és hát ki vagyok én, hogy ellenkezzem!? 🙂
Annyira puha és finom….bevallom töredelmesen, hogy a diétámban emiatt csaltam. Reggelire megettem egy szeletet (meg előtte való nap is egyet), dehát ki tud ellenállni egy ennyire pihe-puha, nagyon kávés hűs finomságnak??????
Én biztosan nem. És te?
Egyéb tiramisu recepteket is találsz az oldalon
Nutellával töltött tiramisu golyók
Hamis tiramisu kelyhek mogyoróval