A valódi mézeskalácshoz csupán annyi köze van, hogy van benne mézeskalács fűszerkeverék. Ez egy vajas keksz, karácsonyi beütéssel, de mind dekorációnak, mind eszegetni nagyon finom! Esetleg aki szereti a mézeskalácsot, de túl erős az íze neki, annak (is) lehet ez a keksz nyerő válsztás! Persze nem csak neki, mert egyébként egy remek keksz! 🙂
Tulajdonképpen ez egy keksz box egyik eleme, de természetesen önmagában is készíthető.
A keksz box lényege, hogy van egy alaptészta, amit bekeversz, majd több részre osztasz és a különböző sütik szerint plusz ízesítést, alapanyagot adagolsz az alaptésztához. Így kis munkával többféle kekszet lehet produkálni. Ami az ízek variálás túl a szemet is gyönyörködteti.
Remek gasztro ajándék, akár céges rendezvényre, akár a tanároknak, akár családon belül és ezerféleképpen variálható. A reggeli kávé mellé is nagyon jó kipattintani a kekszes doboz tetejét egy kis rágcsáért, nem?
Az alaptészta
Tulajdonképpen egy vajas keksz. Nekem egyből a dán keksz jutott eszembe. Amit jó borsos áron lehet kapni az üzletekben, fémdobozban. Természetesen ez a házi verzió sokkal finomabb, de kétség kívül hasonló a metódusa a dán keksz gyártásának. És szétolvad a keksz a szádban. Hmmmmm….
Az alaptészta receptjét ide kattintva éred el. Mivel az 5 adag kekszhez van számolva (hiszen ha boxot szeretnél készíteni, akkor az esetben 5 különböző kekszet készítesz), ezért ha csak ezt a kekszet szeretnéd elkészíteni, akkor CSAK 1 rész alaptésztát készíts.
Ezeket kell még hozzágyúrni:
2 tk mézeskalács fűszerkeverék
2 tk cukrozatlan kakaópor (színezés miatt, illetve kis mennyiségben a kakaó kiemeli az ízeket)
40 gr liszt
A plusz hozzávalókat gyúrjuk a tésztához és kicsit nyújtsuk ki két sütőpapír között, majd úgy ahogy van tegyük hűtőbe fél órára. Könnyebben megtartja a formáját, ha a vaj kissé visszadermed.
Teheted zacskóba is, ám ha kicsit kisodorva két sütőpapír közt teszed be, akkor gyorsabban dermed a tészta, mint egy nagy gombóc formájában.
És a többi
A pihentetés után kb. 6 mm vastagra nyújtjuk két sütőpapír között vagy lisztezett felületen és szúrjuk ki bármilyen formára. Nekem most Mézire és csillagocskákra esett a választásom. 🙂
Helyezzük sütőpapírral fedett tepsire és ha van időnk érdemes még visszatenni tepsistül a jó hideg hűtőbe egy kicsit. Ha jó hideg, jó dermedt a tészta, sütés közben könnyebben megtartja majd a formáját. (Ami fontos, tekintve mennyi vaj van a tésztában!)
Arra figyelj még, hogy amennyiben különböző méretű formákat nyomsz ki, érdemes külön tepsire rakosgatni őket. Elképzelhető ugyanis, hogy a nagyobb formáknak 1-2 perccel tovább tart a sütése.
170-180 fokon süssük kb. 15 percig.
Ezután hagyjuk kihűlni, majd a tetejüket (ha szeretnéd) átcsíkozhatod bármilyen csokival ha szeretnéd.
Ez a tészta egyébként akár 10 nappal előbb elkészíthető, hűtőben tárolható vagy a kisült kekszek 1 héten át légmentes dobozban eltarthatók.
Jó sütögetést!
A keksz boxból még több elemet, illetve magát a boxot, itt találod: