Mert lényegében az! Bár nem tudom, ők pontosan hogyan készítik, de egy biztos: nagy mennyiségű vaj van a tésztájában és szétolvad a szádban!

Tulajdonképpen ez egy keksz box egyik eleme, de természetesen önmagában is készíthető.

A keksz box lényege, hogy van egy alaptészta, amit bekeversz, majd több részre osztasz és a különböző sütik szerint plusz ízesítést, alapanyagot adagolsz az alaptésztához. Így kis munkával többféle kekszet lehet produkálni. Ami az ízek variálás túl a szemet is gyönyörködteti.

Remek gasztro ajándék, akár céges rendezvényre, akár a tanároknak, akár családon belül és ezerféleképpen variálható. A reggeli kávé mellé is nagyon jó kipattintani a kekszes doboz tetejét egy kis rágcsáért, nem?

Az alaptészta

Tulajdonképpen egy vajas keksz. Nekem egyből a dán keksz jutott eszembe (ezért is adtam neki a dán keksz nevet). Tudod, amit jó borsos áron lehet kapni az üzletekben, fémdobozban. Természetesen ez a házi verzió sokkal finomabb, de kétség kívül hasonló a metódusa a dán keksz gyártásának. És szétolvad a keksz a szádban.  Hmmmmm….

Az alaptészta receptjét ide kattintva éred el. Mivel az 5 adag kekszhez van számolva (hiszen ha boxot szeretnél készíteni, akkor az esetben 5 különböző kekszet készítesz), ezért ha csak ezt a kekszet szeretnéd elkészíteni, akkor CSAK 1 rész alaptésztát készíts.

18-20 db kinyomott kekszet fogsz kapni kb. egy adag alaptésztából. Persze ez függ attól is milyen formát és mekkorát nyomsz belőle.

Az alaptészta önmagában egy nagyon lágy tészta és ez az a süti, amihez nem kell belegyúrni plusz hozzávalót. Amint bekevered az alaptésztát ne hűtsd, azonnal dolgozhatsz vele ezesetben.

Csak az alaptésztára van szükségünk, egy habzsákra és egy nagyobb alakú csillagcsőre. 🙂

Tegyük a masszát a zsákba és a sütőpapírral fedett tepsire nyomjunk lehetőleg egyforma nagyságú és formájú halmokat. Én S alakban nyomtam ki a tésztát. Ezután jó, ha hűtőbe tesszük a tepsit fél órára. A vaj így visszadermed és sütéskor jobban megtartja a keksz a formáját. (Lehet még picit hűthettem volna sütés előtt.) 🙂

170-180 fokon süssük kb. 15 percig. Épp csak kapjon színt, könnyen barnul, figyeljünk oda!

Hagyjuk kihűlni, majd ha szeretnénk fehércsokival megcsíkozhatjuk, márthatjuk étcsokiba és megszórhatjuk különböző dolgokkal (nálam kókuszreszelék és liofilizált málna).De hagyhatjuk simán is….vagy adhatunk – ha szeretnénk – pár gramm kókuszreszeléket és narancshéjat a tésztájához…határ a csillagos ég! A lényeg ennél a sütinél, hogy egy könnyen nyomható, lágy (de ne túl lágy!) massza legyen, így ne vigyük túlzásba a hozzáadott alapanyag mennyiséget, inkább csak finom ízesítő jelleggel adjunk hozzá bármit is. 😉

 

Jó sütögetést!

Ez a tészta egyébként akár 10 nappal előbb elkészíthető, hűtőben tárolható vagy a kisült kekszek 1 héten át légmentes dobozban eltarthatók.

A keksz boxból még több elemet, illetve magát a boxot, itt találod: