Évekig halogattam a készítését. Majd ahogy túl voltam a prototípuson, akkor ahogy az lenni szokott, beindult a gépezet és lecsaptak rá az emberek!

Macerásnak macerás elkészíteni, mert sok fázisból áll, ráadásul még melegen kell kibelezni a kis félgömböket, mégis szívesen készítettem. Nekem nem jön be a sok cukor miatt ami rajta van, de egyébként egy finom kis hagyományos süteményről van szó. Ideális lakodalmakra, hiszen nincsen benne krém, sokáig eláll. 🙂

Mérettől függően kb 30 darab jön ki ebből a mennyiségből.

Mi kell hozzá?

Tésztához:

  • 75 dkg finomliszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 ek ecet
  • 1 kk szódabikarbóna
  • tejföl

Töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 2 ek kakaópor
  • 3 ek (kb 55 gr) darált dió
  • 2 ek baracklekvár
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl rum vagy aroma

Forgatáshoz:

  • piros és zöld ételfesték
  • kristálycukor

Így állj neki

A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, beleszórjuk a szódabikarbónát, rálocsoljuk az ecetet, rászórjuk a cukrot és alaposan összegyúrjuk.
Annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól formázható tésztát kapjunk.
Szilva nagyságú gombócokat formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk egymástól távolabb, mert sütés közben ellaposodnak kissé.
180 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt világosra sütjük.
Amint megsültek, a talpuk irányából egy kiskanál segítségével még melegen egy tálba kaparjuk a félgömbök belsejét.
A töltelékhez a cukoról a kakaóval és 1,5 dl vízzel sűrű szirupot főzünk, belekeverjük a diót és ráöntjük a kikapart és kissé összemorzsolt tésztára.
Hozzáadjuk a lekvárt, vajat és a rumot, majd simára keverjük.
Mindegyik lyukas félgömböt megtöltünk krémmel, majd 2 darabot összatapasztunk.


Egy tálba kristálycukrot öntünk (ebben forgjuk utolsó lépésként megforgatni a barackokat), két másik kisebb tálba piros és enyhén zöld ételfestéket oldunk fel vízben. Ne legyenek a színek se túl halványak, se túl erősek, az első barackon teszteljük.
A barackok egy pici részét belemártjuk a zöldre festett vízbe, kiemelve hagyjuk lecsepegni, majd forgassuk át a pirosban gyors mozdulatokkal.
Hagyjuk lecsepegni a felesleges vizet, majd forgassuk meg a cukorban és sorakoztassuk zöldes felükkel felfelé egy tálcára.
Menta, citromfű levéllel tovább dekorálhatjuk.

Még pár tipp

A sütési idő függ a formázott gombócok nagyságától és a sütőnktől is, így a sütési idő csak irányadás.
Fontos, hogy a megsült tészta belsejét addig kaparjuk ki, míg meleg, különben ha kihűl nagyon törni fog.

Print Friendly, PDF & Email