Igen sokmindenből lehet macaront készíteni, ezt tudjuk. A tökmagos, mogyorós, diós vagy éppen a kókuszos verzióra szinte már fel sem kapjuk a fejünket.
Na de ez tegnap jött velem szembe Annuskától és elkapott a ‘MUST HAVE’ (kell nekem) érzés.

Azonnal csapattam is a boltba, nagyon kíváncsi voltam rá, hogy valóban, de téééényleg működik-e.
Nincs benne mandula, nincs benne mogyoró, semmilyen olajos mag, csak és kizárólag keksz, cukor és tojásfehérje!

WOW!

És működik!
Mi több! Nem bíztam a véletlenre, a műhely sütői kezdik megadni magukat, így ezt most bent a kis konyhámban készítettem, pöpec kis sütővel, ami gyorsan felfűt, pont annyira, amennyire kell és nem kell hőmérőznöm a benne keringő hőfokot. 🙂

Izgultam bevallom, rettenetesen! De végül két tepsi tökéletes, sőt, csodás macaronhéjat kaptam eredményül.

Ha betartjátok az alább leírtakat, garantált a siker.

Állj neki!

Hozzávalók:
100 gramm kakaós keksz (nálam gy… é…)
80 gramm tojásfehérje (épp a hűtőből vettem ki hozzá a tojást és nem hagytam szobahőmérsékletűre melegedni)
100 gramm porcukor
100 gramm kristálycukor

Filling:
100 gramm étcsokoládé
100 ml habtejszín (nem hulala, nem cukrászhab, min.30%-os valódi állati tejszín)
2 ek rum

Először a krém! 😉
Bárhogyan variálható én most a rumos verzió mellett döntöttem.
Egy kis tálba beletörtem a csokit, ráöntöttema tejszínt, megmikróztam, hogy a csoki elkezdjen olvadni, a tejszín pedig melegedni, majd egyneművé kevertem egy kanállal és pluszban belekevertem még 2 ek barna rumot is.
Ezután egy folpack darabbal lefedtem és hűtőbe raktam.

A kakaós kekszből a 100 grammot betettem én is egy zippes tasakba, lezártam, majd egy fa sodrófa segítségével annyira finomra hengereltem, hogy szinte lisztszerű lett.


Összekevertem a porcukorral és átszitáltam.
Ha maradt benne sok nagyobbacska darab, azt visszatettem a zsákba, “nyújtottam” rajta egy kicsit, majd átszitáltam azt is.

Francia módszerrel készítjük

A tojásfehérjét kézi mixerrel a legalacsonyabb fokozaton keverjük addig míg jól elkezd habosodni.
Ekkor hozzáadjuk a cukor felét és keverjük 1-2-3 percig.
Mehet bele a másik fele a cukornak, majd 2-3 perc után, mikor már kezd szépen habosodni jól megnyomjuk a fordulatszámot és addig verjük, míg stabil habot kapunk.
Amennyiben a habverőt kiemelve a csúcs lekonyul, verjük még.
Az ujjunkkal ellenőrizzük, hogy elolvadt-e benne az összes cukor. Ha még érzünk szemcséket, akkor verjük még tovább.

Ezután egy spatulára lesz szükségünk.
A tojáshabhoz keverjük szép, forgató, óvatos mozdulatokkal a kekszes keverék felét.
Amikor megvan, jöhet a keksz másik fele.

Erre a fázisra (és egyébként az egész folyamatra – ha bizonytalan vagy) ajánlom nézd meg Annuska videóját.

Amikor ezzel végeztél, akkor töltsd a masszát egy sima csővel ellátott habzsákba.
Két tepsire tegyél macaron sütő lapot vagy szilikon lapokat, amikre nyomni fogod a tésztát és a sütőt melegítsd elő 120 fokra.


A szokásos módon (habzsákot függőlegesen tartva) nyomj köröket a szilikonokra, majd a tepsiket párszor ejtsd az asztalra finoman, hogy a légbubik távozhassanak.
A maradék buborékokat egy fogpiszkálóval szúrjuk ki, egyengessük el a tészta tetejét, majd tegyük a 120 fokra előmelegített sütőbe 3 percre úgy, hogy az ajtót nyitva hagyjuk.
Így megszárad a teteje, nem kell fél órán át pihentetni. (Egy sütő esetén mire egy tepsi macaron megsül, a második tepsin levők teteje megszárad, így akkor a szárítós 3 percet már hagyjuk ki, egyből a 140 fokos sütőbe mehetnek a makik.
Ezután 140 fokra emeljük a hőt, becsukjuk az ajtót és 13-14 perc alatt megsütjük őket.

Nem jó még a héj, ha az idő lejártával hozzányúlsz valamelyikhez óvatosan és még mozog a teteje. Ekkor még pár percet hagyd sülni.

A sütőből kivévehagyd kihűlni, csak utána távolítsd el őket a szilikonról. Ekkor szépen le fognak válni. 🙂

Párosítva rakd őket jól záródó műanyag dobozba, ha nem szeretnéd azonnal tölteni őket.

Azonban ha már töltenéd is, akkor a hűtőből kivett csoki krémet kézi mixerrel kicsit óvatosan habosítsd ki, majd bármilyen csővel ellátott habzsákba töltve már nyomhatod is. 🙂

Ezután állítgassuk őket vissza a műanyag dobozba, zárjuk le és tegyük hűtőbe, hogy szépen megpuhulhassanak a héjak. 🙂

Ennyi volna!

Simán menni fog! Ráadásul nem elhanyagolható szempont az sem, hogy sokkal olcsóbb, mint bármilyen magból elkészíteni! 🙂

Sütésre fel! 🙂

Print Friendly, PDF & Email