Limara fehér kenyere évek óta nagyon csábított.
Eddig lusta és nyuszi voltam kipróbálni, mert úgy gondoltam nekem ez nem menne, csalódni pedig nem akartam.
Aztán a minap erőt vettem magamon, vettem kenyérlisztet és neki vágtam.
AZ öregtészta elkészítésével kell kezdeni.
Az öregtészta nem más, mint egy túlkelt tészta és már nagyon régóta használják kenyér sütéshez, péksüteményekhez, mert sokkal lazább szerkezetű, finomabb lesz tőle a kisült termék..
Így készül egy adag, ami három kenyér sütésére lesz elegendő.
50 dkg kenyérliszt (BL80)
3 dl víz
fél tk. só
1 dkg friss élesztő
A robotgép táljába öntöttem a vizet, belemorzsoltam az élesztőt, rászórtam a lisztet és belekevertem a lisztbe a sót.
Jól összedolgoztattam a géppel a tésztát, majd lefedve 4 órára a pulton hagytam.
A 4 óra leteltével szintén lefedve a hűtőbe tettem másnapig.
12 óra pihenés után lehet vele dolgozni.
Egy kenyérhez 20-25 dkg-ra lesz szükség. Hűtőben egy műanyag dobozban nagyon jól eláll 10-14 napig, de adagolva le is fagyasztható.
Ui.: a kép éppen a dobozba való átmentéskor készült. 🙂
Kedv csinálónak megosztom Veletek a belőle készült első kenyerem képét, életem első IGAZI KENYERÉT. 🙂
Egyéb kenyerek a blogon:
Fehér kenyér
Süss kenyeret egyszerűen!
Ír szóda kenyér
Kenyér sütőzacskóban sütve
Ne feledjétek, receptverseny van a Receptnekeden!
Kövess a Facebookon is: