A család tejberizsért kiáltott, így készítettem. De gondoltam öntsük egy kicsit elegánsabb formába, tekintve, hogy a kisebbik lányomnak születésnapja volt (bár 2 hete megünnepeltük a nagyobbikéval együtt).
Ebből az apropóból öltött torta formát és meg kell mondjam a kinézete ellenére nagyon is jól sikerült. Nálam valahol így néz ki a ronda, de finom süti. 😀
Egy 19 cm átmérőjű tortához:
Tejberizs:
20 dkg ‘A’ osztályú rizs
2 dl víz
1 csipet só
1 liter tej
13 dkg kristálycukor
1 db nagy citrom reszelt héja
1 teáskanál vanília aroma
2 dkg zselatin
10 dkg víz
Epres réteg (bármilyen más gyümölcsből is készíthető, de nekem ez volt itthon a fagyóban):
20 dkg eper
kb. 2 ek cukor
½ dl víz
1 csomag expressz tortazselé
Tetejére:
10 dkg csokoládé
1 dl habtejszín
2 dkg teavaj
A tejberizst készítjük el először.
A rizst és a vizet egy vastag aljú lábasba tesszük, és folyamatos kevergetés mellett, közepes hőfokon, felpuhítjuk a rizst a vízben.
Mikor elforrt a rizsről a víz, megsózzuk, és ráöntjük a tejet.
Időnkénti kevergetés mellet addig főzzük a rizst, míg nagyjából felissza a tejet, és kellően felpuhul.
Nem szabad teljesen besűríteni, készre készíteni, mert akkor beton kemény lesz egy óra múlva. Legyen még szaftos, de már ne legyen “folyós”.
Végül alaposan belekeverjük a citromhéjat, a cukrot, (mazsolát), és a vanília esszenciát, majd lefedve egy órán át hagyjuk állni.
Egy óra alatt szépen fel fogja venni a rajta hagyott folyadékot, és pont tökéletes lesz az állaga.
Közben elkészítjük az epres réteget.
A fagyasztott gyümölcsöt némi víz és cukor kíséretében egy lábasban elkezdjük főzni.
Amikor rotyog villával összenyomkodjuk a gyümölcsöt (szándékosan nem turmixolom, vagy megyek át rajta botmixerrel) és beleszórjuk a tortazselét, majd folyamatosan addig kevergetjük, míg feloldódik.
Egy 15 cm-es kerek valamit (esetemben tortakarikát) sütőpapírral kibélelünk (én egy tálra tettem sütőpapírt, arra a karikát) és beleöntjük a gyümölcsös zselét.
Hűtőben hagyjuk megdermedni.
Ha a tejberizs megpuhult és kellőképpen le is hűlt (legalább langyosra), besűrítjük.
A zselatint egy kis tálba 5x annyi vízbe beáztatjuk, majd mikróban pár másodperc alatt felmelegítjük.
Mindig ötször annyi mennyiségű hideg vízbe áztatjuk be a porzselatint.
Tehát 1 gr zselatint 5 gr vízbe, 20 gramm zselatint 100 gramm vízbe.
A meleg, de nem forró zselatint folyamatos keverés mellett a tejberizshez keverjük. (Kézi habverő ajánlott.)
A tejberizs egyik felét kivajazott formába töltjük, majd erre rátesszük a megkötött gyümölcsös réteget és befedjük a rizs másik felével.
Hűtőbe tesszük dermedni.
Ha megdermedt, elkészítjük a csokit.
Én 20 dkg-mal dolgoztam, de 10 is elég, elnézve azt a rétegvastagságot (na nem mintha baj volna, mert brutál finom, csak gazdaságosabb fele annyival dolgozni).
Tehát a 10 dkg csokit picit összetördeljük egy tálba. A habtejszínt megmelegítjük és ahogy rottyant egyet, leöntjük vele a csokit.
Simára keverjük, majd mehet bele a vaj. Homogén állagú csokikrémet kapunk, amit a rizs tetejére öntünk és visszadugjuk a hűtőbe dermedni.
Képekben:
A tetejére porcukorral mintát szórhatunk, vagy fehér csokival is díszíthetjük, de simán csokisan is hagyhatjuk.
Jó ha egy éjszakát áll a hűtőben, mielőtt körbevágjuk a formát, de én nem bírtam ki. 😀
Az a kacsó a kisebbik lánykám praclija. 😛
Megsúgom ha elkészítitek, Nektek jobban össze fog állni és szebben szeletelhető lesz, ezzel a probléma annyi, hogy nem volt itthon annyi zselatinom (OFF: a mai kamra rendezés közben kiderült, hogy volt még 3 csomag 😛 , és találtam 5 csomag egész fahéjat is, amire tegnap este közöltem férjnek, hogy nincs itthon… a többiről már nem is beszélve) és a fele annyi nem akarta teljesen összefogni.
Senki ne ijedjen meg, nem lesz gumis, zselészerű állaga a kész tortának, az epres rétegnek sem.
Retro ízt idéző finomságok házilag: