Elképesztően ritkán készítek császármorzsát, mert a Zuramat nem igazán hatja meg a dolog. Még mazsolával sem. 🙂
De ma dolgozóban van, így vacsorára a csajoknak ez készült túrós tészta helyett. Mellékesen megjegyzem az eddigi kaotikus “mikor mit főzzek, ha egyáltalán főzök” kérdés, mostanra már átláthatatlanná vált, mivel már mindkét kis csaj ovis, magamnak ugyan nem főzök, viszont fogalmam sincs, apának meg mikor főzzek és általában már késő este jövök rá, hogy kellene, így nem főzök! 😀
Tehát…..maradnak az ilyen gyors kaják.
Na szóval. Hát ez fél úton van a palacsinta és a piskóta közt. 😀 Nekem legalábbis. Szeretem, imádom, csak úgy a’la natúr, porcukrozva.
Hozzávalók 6 személyre:
2,5 dl tej
1,25 dl habtejszín
6 tojás sárgája
1 csipet só
15 dkg cukor
25 dkg liszt
4 tojásfehérje
10 dkg vaj
5 dkg mazsola (opcionális)
kevéske vaj a sütéshez
porcukor a szóráshoz
A tojássárgájákat a cukorral kihabosítjuk, majd beleöntjük a tejet, tejszínt. Egy csipet só kíséretében löttyinthetünk bele némi vanília aromát is. Végül csomómentesre keverjük benne a lisztet.
Palacsintatészta szerű végeredményt kapunk.
A fehérjéket kemény habbá verjük és a masszához forgatjuk.
Egy magas falú tepsiben (30*20 cm) a vajat felolvasztjuk. Mindezt egy 200 fokra előmelegített sütőben.
Beleöntjük a tésztát, ha használunk mazsolát, rászórjuk (vagy belekeverjük).
Kb. negyed órán át sütjük. Míg szép színt kap a teteje.
Ezután kivesszük a sütőből és apróra szaggatjuk. Megszórjuk kristálycukorral és rá karamellizáljuk. Én ekkor átraktam egy serpenyőbe, de igazából ha a tepsi bírja, alá is gyújthatunk. Dobhatunk rá még 5 dkg vajat.
Ha készen vagyunk és lett egy kis kérge a gombóckáknak, porcukorral megszórva, savanykásabb lekvárral tálaljuk.
Ez lehet barack is, de hagyományosan szilva.
Egyéb gyorsan összedobható vacsora tippek:
Tejbegríz – a villámgyors éhségcsillapító
Burgonyakrémleves levesgyönggyel