Mert van az úgy, hogy elfogy a kenyér és nem akaródzik elmenni a boltba. :3 Ilyenkor jön a sütés.
És mindamellett, hogy kivételesen kenyeret is sütöttem, hozok egy örömhírt is a bejegyzés végén! 🙂
1/2 kg liszt
5 dkg olvasztott, kissé visszahűtött vaj
1 teáskanál só
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
2,5 dkg élesztő
1,5 dl langyos víz (kb.)
A tejben a cukrot elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
A keverőtálba tesszük a sót, rá a lisztet, a felfutott élesztőt és a vizet.
Alaposan kidagasztjuk.
Beleöntjük az olvasztott vajat is.
A kelesztőtál alját liszttel szórjuk, beletesszük a tésztát, lezárjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük.
Ekkora mennyiséghez a legmegfelelőbb sütőforma a püspökkenyér forma, de én mégis a nagy kacsasütőmet béleltem ki sütőpapírral. Ezért lett lapos a kenyér (tudtam), mert oldalirányba kelt.
A megkelt tésztánkat beleigazgatjuk a formába, ne gyúrjuk át. Lefedve hagyjuk ismét 30 percet pihenni.
Ezután a tetejét vékonyan belisztezzük, majd bevagdossuk éles késsel.
200 fokra előmelegített sütőben sütjük fedővel (vagy egy másik lábast rátéve) kb. 25 percig, majd 180 fokra állítva felülről sütjük (vagy grillezzük) kb. 20 percen át.
Ezután rácson hagyjuk kihűlni.
Finom lett, csak lapos, de a gyerekeknek külön tetszett! 🙂 <3
Aki olvassa a blogomat, tudja, hogy volt egy játék, miszerint a játékba invitált blogger 7 olyan dolgot árult el magáról, amit nem vagy csak kevesen tudtak róla.
Ha nem olvastad, itt elolvashatod: RÓLAM.
A 7 pontból 6-ot kipipálhattam. A 7. pont a házasság volt, mind ezidáig…
Augusztus 14-én rendhagyó esküvőnk lesz “korlátozott” számú vendéggel. 😉
Mindezt a Sziget Fesztivál szervezésében Pesten, a Hajógyári szigeten.
ÉS KIPIPÁLHATOM A 7. PONTOT IS! 😀
Mindettől függetlenül, hogy rögtön értesülhess minden új finomságról vagy eseményről, csatlakozz hozzám a Facebookon! 🙂