Lúdláb tortát, vagy pontosabban lúdláb csemegét évente egyszer készítek. Ezzel indítom az évet, ugyanis apukámnak ez a kedvence és január 2.-án van a születésnapja. 🙂

Az igazság az, hogy mindig borzasztó nehéz egy húzós időszak után a pihenést megszakítani pont január elsején egy torta készítésével, de nem maradhat ő sem torta nélkül így ő az egyetlen, akinek az év első napjaiban bármit elkészítek! 🙂

Lássuk hogyan készül egy 12 szeletes, 24 cm átmérőjű tortácska.

Kb. 2 marék meggyre (befőttből) van szükségünk.
Ebből 12 darabot félreteszünk, ez megy majd a tetejére.
A többit konyakba áztatjuk.

Kakaós piskótához:
4 tojás
8 dkg cukor
8 dkg liszt
2 dkg kakaópor

A tojásokat a cukorral kemény habbá verjük.
Hozzáadjuk az átszitált lisztet és kakaóport.
A masszát óvatosan keverjük, hogy ne essen össze.
180 fokon kisütjük és hagyjuk kihűlni.

Párizsi krémhez:
6 dl tejszín
30 dkg kristálycukor
15 dkg kakaópor
37 dkg margarin
A tejszínt a cukorral feltesszük melegedni, szálpróbáig főzzük.

A szálpróba azt jelenti, hogy az oldatot kb. 105-110 C fokig melegítjük. Egy keveset két ujjunk közé veszünk és széthúzzuk. Ha szakadás- mentesen kb. 2 cm-re szét tudjuk húzni, úgy, hogy egy szál képződik az ujjaink között, akkor elkészültünk.

 

Lekapcsoljuk alatta a hőforrást és belekeverjük az átszitált kakaóport.
Teljesen kihűtjük majd habosra keverjük a margarinnal.

A tortaformából kivágjuk a piskótát, elmossuk, majd visszatesszük a piskóta karikánk köré.
Picit meglocsoljuk konyakkal, amiben a meggyek áztak, majd megszórjuk a meggyszemekkel a piskótát.
Elterítjük rajta a párizsikrémet (amiből pár kanállal tegyünk félre, hogy díszíthessük majd a torta tetejét pár krémrózsával), elsimítjuk a tetejét és hűtőbe tesszük pár órára, míg megdermed.
Egy vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk a formát, lehúzzuk a tortáról.

Ha van wax fóliánk, azzal is körberakhatjuk a karikánkat, így könnyen le tudjuk majd emelni a formát és a tortánk oldala is szép, sima lesz.

 

Megolvasztunk 15-20 dkg étcsokoládét 1-2 tk. olajjal elkeverjük jó alaposan, majd a torta tetejére öntjük és egy hosszú kenőlapáttal elterítjük rajta úgy, hogy az oldalain is amennyire lehet egyenletesen folyjon le a csokoládé.
Egy díszítőcsővel ellátott habzsákból 12 stuffnit nyomunk a torta tetejére, majd mindegyikre 1-1 szem meggyet ültetünk.
Bár én nem szeretem, apukám imádja! 🙂
Nagyon sokféle receptet kipróbáltam, végül Esztié mellett tettem le a voksom. 🙂
Print Friendly, PDF & Email
Ezek is tetszeni fognak