Nagyon szeretem az égetett tésztából készült sütiket. A nagy kedvenc a képviselőfánk…volt eddig, mert a kávés ekler szerintem mindent visz!Most az égetett tészta maga is picit ízesebb lett, nem a sima zsiradék, víz, liszt trió. Került bele pici cukor, só, tej. Igaz ezáltal sokkal “puhább” is a tészta, nem sül annyira szárazra, könnyebben (összeesik) átpuhul.

14 darabhoz:
1 dl víz
0,5 dl tej
8 dkg vaj
1 csapott evőkanál cukor
1 nagy csipet só
10 dkg liszt
4 tojás (L)

Krémhez:
5 dl tej
2 csomag vaníliás pudingpor
kb. 2 teáskanál instant nescafé
10 dkg cukor
3 dl habtejszín

Tetejére:
10 dkg étcsokoládé
1 ek olaj
mandula krokant (opcionális)

Egy lábasban elkeverjük a vizet, tejet, vajat, cukrot, sót és felforraljuk.
Beleöntjük a tejet, majd addig pirítjuk, míg egy gombócba összeáll és le-letapad az edény aljára a massza.
1-2 perc után levesszük a tűzről és egyesével elkeverjük benne a tojásokat.


Alaposan elkeverjük, majd csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük és sütőpapírral fedett tepsire egymástól távolabb kb 12 cm hosszan tésztacsíkokat nyomunk.

180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük, majd hagyjuk még 10 percet a már kikapcsolt sütőben.

A krémhez a tejben elkeverjük a cukrot, pudingport és a kávét, majd folyamatos keverés mellett besűrítjük.
Egy tálba öntjük, folpackkal lefedjük és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt alaposan átkeverjük, majd a tejszínnel kihabosítjuk.

A kihűlt tészták egyik végén egy hurkapálcával lyukat készítünk és kicsit fellazítjuk végig a tészta belsejét.
Fánktöltő csővel ellátott habzsákba töltjük a krémet, majd a lyukon keresztül megtöltjük a fánkokat.
A csokit megolvasztjuk, majd az olajjal simára keverjük. A fánkok tetejét megmártjuk a csokiban, majd megszórjuk mogyoró vagy mandula krokanttal….de el is hagyhatjuk. 🙂

Hagyjuk a csokit megdermedni…ha ki bírjuk várni, majd kínálhatjuk a fincsi kis fánkokat!

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email