Pár éve volt már egy próbálkozásom a túrógombóccal, de érdekes módon nem is sikerült, nem is volt szép,….se finom, így eltemettem ezt a dolgot és nem firtattam tovább.
Aztán most megint gellert kaptam és nem tudtam ellenállni a guszta kinézetű gombóckáknak. Jól döntöttem! Ez egy nem bonyolult étel, mégis jó ha van hozzá egy finom recept és tuti a siker!

Az én egyébként finnyás kisebbik lányom (aki egyáltalán nem eszik gyümölcsöt) a sima változatot úgy puszilta befele, hogy öröm volt nézni. 🙂

5 dl tej
10 dkg búzadara
6 dkg cukor
50 dkg túró

A morzsához:
kb. 5 dkg zsemlemorzsa
2-3 evőkanál olaj

Opcionális:
apróbb szemű eper
vaníliás tejföl
porcukor

A tejet egy kisebb lábasban feltesszük melegedni, majd mikor már forr, akkor takarékra vesszük a lángot és folyamatos kevergetés közben hozzászórjuk a grízt és a cukrot, majd pár perc alatt sűrűre főzzük.
Míg hűl a tejbegríz, elkészítjük a morzsát a szokásos módon: forró olajon, lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk.
Ha a tejbegrízünk meghűlt, akkor hozzágyúrjuk a túrót, és vizes kézzel gombócokat formázunk, amikbe vagy belegyúrunk egy-egy szem epret, vagy nem.
Morzsába hempergetjük, majd vaníliás tejföllel nyakon öntve, porcukorral meghintve tálaljuk.

Nos, azt hiszem a képek önmagukért beszélnek. Használjátok ki még az olcsóbb, érett, zamatos epret. 🙂

Jó étvágyat!

Forrás

Print Friendly, PDF & Email