Ez megint csak egy olyan süti, amivel évek óta szemeztem. Hogy hogy nem, most jutottam el odáig, hogy el is készítsem. 😀

Mindig megindult a nyáltermelés a számban, amikor megláttam. Alapból szeretem a mákot, de ahogy ma ezt a sütit készítettem elgondolkodtam. A mák mára nálam tulajdonképpen annyira ünnepi hozzávalóvá vált, hogy az év többi részében nem is készítek mákos ételt/süteményt. Most viszont december van, nemsokára Karácsony, úgyhogy HAJRÁ MÁKOSOK!!!!!!!!!!! 😛

Hozzávalók 32 kis sütihez:
30 dkg finomliszt
20 dkg szobahőmérsékletű vaj
7,5 dkg porcukor
1 tojássárgája
csipet só
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez:
12,5 dkg darált mák
3 dkg kristálycukor
75 ml tej
1 citrom reszelt héja
2 evőkanál méz
+porcukor a hempergetéshez
A tésztához a szobahőmérsékletű vajat a cukorral és a tojássárgájával habosra keverjük.
Mehet bele a csipet só, a citrom héja, majd a liszttel tésztává gyúrjuk. Nem baj ha ragad, tegyük folpackba és fél órára bízzuk a hűtő gondjaira. (Esetenként több idő is kellhet a vajnak, hogy visszadermedjen, tehetjük a fagyasztóba is.)
A töltelékhez a tejet a cukorral, mézzel, citrommal feltesszük egy lábasban melegedni.
Amikor a cukor elolvadt elzárjuk a hőt és belekeverjük a mákot. Lefedve kihűtjük.
A visszadermedt tésztát lisztezett deszkán kb. 28×32 cm-esre nyújtjuk. Nagyjából 7 mm vastagra.
8×32 cm-es téglalapokká vágjuk és mindegyik szélére egy csíkban máktölteléket teszünk.

Ráhajtjuk a tésztát a töltelékre – ha elszakadna igazgassuk meg, nyomjuk össze, sodorjunk rá, majd vágjuk 8 egyenlő részre.

A kis mákos dunnákat sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt készre sütjük őket.
(Amikor az aljuk kezd színt kapni már jó is.)

Vaníliás porcukorba hempergetjük még forrón, majd hagyjuk kihűlni.

Zárt dobozban napokig eláll. Nagyon finom!

Diós töltelékkel is készíthető, csak cseréljük le a mákot dióra. 😉

 

Jó étvágyat!

Print Friendly, PDF & Email