Rákattantam a szelet süteményekre. Be kell valljam nagyon tetszenek. És szeretem az ízüket is, legyen bármilyen!

Ezzel a szelettel is már nagyon régóta szemeztem, Egycsipetnél találkoztam vele pár éve.
Gesztenyés a krém, ami igazán ehhez az évszakhoz illő, de mivel a gesztenyepürét fagyasztva (is) kapni szerencsére bármikor készíthető. 😉

Kakaós lapok:
15 dkg cukor
10 dkg méz
5-6 dkg vaj
2 egész tojás
40 dkg liszt
1/2 evőkanál szódabikarbóna
3 dkg kakaópor
csipet só

Gesztenyekrémhez:
2 csomag vaníliás pudingpor
6 dl tej
3 dkg cukor
50 dkg gesztenyepüré
12 dkg szobahőmérsékletű vaj
10 dkg porcukor
1 teáskanál vaníliakivonat
kevés rum vagy 1-2 mokkáskanál rumaroma

Tetejére:
15 dkg étcsokoládé
1-2 teáskanál olaj

A mézes lapot korábban is el lehet készíteni (kisütve le is fagyasztható), aztán fogyasztás előtti nap már csak be kell tölteni a krémmel, így jól ütemezhető ez a sütemény a közelgő ünnepek alkalmával is.

 
A tésztához a mézet, a vajat és a cukrot kissé megolvasztjuk.
Nagyobb tálba tesszük a száraz hozzávalókat és összekeverjük.
A tojásokat beleütjük a még meleg vajas mézbe, elkeverjük, majd a lisztekhez adjuk. Összeállítjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük.
Amíg a tészta pihen, a gesztenyepürét vegyük ki a fagyasztóból és hagyjuk kiolvadni.
A tejből, pudingporból és 3 dkg cukorból vaníliapudingot főzünk, amit ezután folapckkal lefedünk és kihűtünk.
A pihentetés utána tésztából négy egyforma méretű (kb. 22×30 cm), vékony lapot nyújtunk ha enyhén lisztezett felületen.
Ezeket 170 fokos sütőben, egy tepsi hátulján, egymás után, 6-8 perc alatt kisütjük (figyelni kell, mert hajlamos megégni), majd rácson hagyjuk kihűlni.

A gesztenyekrémhez a kihűlt pudingot átkeverjük.
Hozzáadjuk a darabokra vágott gesztenyepürét és alaposan összedolgozzuk, majd a puha vajat is beletéve néhány perc alatt habosra keverjük a krémet.
A habosítás alatt porcukorral, vaníliakivonattal és rummal vagy rumaromával tetszőlegesen tovább ízesíthetjük a gesztenyekrémet.
Az összeállításhoz megfelelő méretű tálcára tesszünk egy tésztalapot, egyenletesen megkenjük a krém harmadával, majd újabb tésztalap, krém, tésztalap.
A tetejére kerül a legszebb, legsimább felületű lap, amit olvasztott csokoládéval vonunk be.
Hűtőbe tesszük legalább egy éjszakára, ezután hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Print Friendly, PDF & Email