img_8227
Aki szereti a lángost, rossz ember nem lehet. 🙂 Ez burgonyás verzió és ráadásul töltött is, de biztosra veszem, hogy tetszeni fog! 🙂

Kb. 6 db nagy töltött lángoshoz:
25 dkg főtt, áttört burgonya
50 dkg liszt
15 gr friss élesztő
kb. 2,5 dl tej

1 nagy csipet cukor

Töltelék:
20 dkg füstölt sonka
25 dkg trappista sajt
300 gr tejföl

Bármivel tölthetjük a lángost, akár édes töltelékkel is – túró, nutella – de a széleit mindig alaposan nyomjuk össze.

 

A krumplit héjában sós vízben puhára főzzük, majd még melegen lehúzzuk a héját.
Hagyjuk langyosra hűlni, majd hozzákeverjük a lisztet.
1 dl langyos tejben elmorzsoljuk az élesztőt és a csipet cukrot.
Amint felfutott belegyúrjuk a lisztes keverékbe. Sózzuk ízlés szerint, majd annyi tejet öntünk hozzá fokozatosan, míg nem ragadós, jól gyúrható tésztát kapunk.
Letakarva 30-40 percig kelesztjük.
A sajtot lereszeljük, a sonkát felkockázzuk, a tejfölt simára keverjük.
A megkelt tésztából egy teniszlabda nagyságút lisztezett felületen kör alakban nagyjából 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd megkenjük tejföllel.
Szélén körben 1 cm-es csíkot hagyjunk szabadon.
Megszórjuk a sonkával, sajttal, illetve ízlés szerinti feltétekkel, de ne vigyük túlzásba mert sütés közben szétnyílhat.
Hajtsuk félbe és a széleit alaposan nyomjuk össze.
Bő olajat hevítünk. Akkor megfelelő a hőmérséklete, mikor egy csipet tésztát beledobva azonnal bugyogni kezd.
A lángosokat oldalanként nagyjából 1-1 perc alatt készre sütjük.

Burgonyapehelyből is elkészíthetjük a szükséges adag tört krumplit hozzá.

 

img_8224

Print Friendly, PDF & Email