IMG_6532Mivel a napokban a fátyol kalács után ez a kalács vette át az uralmat a neten, úgy döntöttem kipróbálom. De biztosra mentem, bevált tésztával dolgoztam. 😉IMG_65352 kalácshoz:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
1 dl tej
2 dl joghurt (mivel nem volt itthon joghurtom kb 1,5 dl 20 %-os tejföllel és tejjel + 2 csepp citromlével pótoltam)
1 db tojás
5 dkg olvasztott margarin
1 csipet só
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

Kakaós részhez:
3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
4 evőkanál víz

A kenéshez:
1 db tojás

A langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, hozzáadunk 1 kis cukrot és felfuttatjuk.
A keverőtálba tesszük a lisztet, cukrot, olvasztott margarint, a joghurtban elkevert tojást, csipet sót, a citrom reszelt héját és a felfuttatott élesztőt is, majd jól összegyúrjuk, kidagasztjuk.
Ha kész a tészta három részre osztjuk. A kakaót elkeverjük a vízzel.
A tészta egyik felét simán hagyjuk, a másik gombóchoz teszünk egy keveset a kakaós masszából és egyneműre gyúrjuk, a harmadikhoz pedig hozzágyúrjuk a maradék összes kakaót.
Egy tálban, sütőpapírral elválasztva vagy három külön tálban, tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük a tésztákat.

Ezután mindegyik tésztát 7-7 egyenlő részre osztjuk, gombócoljuk.

IMG_6509

A világos barna gombócokból rudakat sodrunk. Olyan hosszan, amilyen hosszú a formánk.IMG_6512

A sötétebb barna gombócokat ugyanolyan hosszúkásra kinyújtjuk, mint a sodort rudacskáink és beléjük csomagoljuk a világos tészta rudakat.IMG_6513

Ezt megismételjük a világos golyókkal is, csak a ducibbra duzzadt szivar alakú tésztát csomagoljuk be.IMG_6514

Vajazott, lisztezett vagy sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk egymásra a tészta szivarokat, majd letakarva hagyjuk legalább 30 percet kelni.IMG_6515Ezután felvert tojással lekenjük a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük a kalácsot/kalácsokat.

IMG_6533

Mint írtam ez a hozzávaló két kalácsra elég, amiből eredetileg csíkos, vagy zebra kalácsokat készítettem.
Én a fent írt mennyiségből gyúrt tészta 3/4-éből sütöttem leopárd kalácsot, a többiből pedig egy csíkos kalácsot készítettem. A három színű tésztát egyesével kinyújtottam azonos méretű téglalappá és feltekertem. Innentől ugyanúgy jártam el, mint a leopárd kalácsnál.

IMG_6526

Print Friendly, PDF & Email