IMG_6416Az ünnepi hangulathoz hozzátartozik az is, hogy olyan ízekkel kínáljuk a családot, ami a hétköznapokban nem megszokott.
Ha elszakadtok a halászlé, káposzta, bejgli triótól, mindenképpen próbáljátok ki ezt a finom tortát. Kedvünkre variálhatjuk. Tehetünk bele citromhéjat, narancs héjat, kandírozott gyümölcsöt, határ a csillagos ég.

IMG_642610 dkg vaj
1 és 3/4 bögre (2,5 dl) héjnélküli tökmag – A Mag-amit akartok kínálatából
1 bögre + 2 ek cukor
3 nagy tojás (szobahőmérsékletű)
1 ek tequila1/3 bögre liszt (50 gr)
1/4 tk sütőpor
3/4 bögre csoki darabolva
2 tk porcukor
1 csipetnyi chili paprika őrlemény

IMG_6420Az egész procedúrához egy késes aprítóra lesz szükségünk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és egy 22 cm-es kapcsos tortaformát kivajazunk.
Az aljára szórunk 1/2 bögre tökmagot és meghintjük 2 ek kristálycukorral.
A tökmag többi részét az egy bögre cukorral szinte vizesre darálunk.

Használhatunk tökmag lisztet is, de ez esetben érdemes a cukrot 3/4 bögre porcukorra cserélni és némiképp több zsiradékot használni, vagy pici tökmagolajjal pótolni a tökmagból kipréselt nedvességet.

 

Hozzá öntjük a tequilát, tojást és a puha vajat és elkeverjük.

Ha nincs otthon tequila, helyettesítsük rummal. Annak az illata egyébként is az ünnepeket idézi meg!

 

IMG_6421A lisztet, sütőport elkeverjük.
A csokinak egy részét darabolva dobtam bele, 2/3-át pedig olvasztva.
Alaposan keverjük el, majd egyengessük el a formában és süssük meg 40-50 perc alatt a sütő alsó rácsán.
Hagyjuk kihűlni, majd porcukorral szórva szeletelve tálaljuk.

IMG_6424

Print Friendly, PDF & Email