IMG_5165Bőven van még idő Karácsonyig, hogy készíts pár ilyen pálcát. Akár ajándékba, akár vendégváráshoz nagyon mutatósak. Nem mellesleg a gyerekek (és Te is) imádni fogod nézegetni, ahogy napról-napra növekszik a műved. Iskolásoknak különösen érdekes lehet, hiszen az iskolákban jellemzően elmaradó kísérletezést most itthon hajthatjátok végre. Egy kis kémiai reakció, ahogy visszakristályosodik a cukor…annyira szép és érdekes! 🙂

Azért is jobb ezt pl. itthon csinálni, mert folyamatosan, minden nap nyomon lehet követni a pálcákat. Míg a suliban max. az elejét látják és a végeredményt. De a köztes rész is érdekes.
Egyébként a kandiscukor pálcát kávék, teák és egyéb forró italok ízesítésére használhatjuk.

IMG_5580

3 bögre cukor
1,5 bögre víz
poharak, pálcikák (hurka vagy saslik), csipeszek

A cukrot a vízzel együtt összefőzzük, amíg a cukor teljesen elolvad, és gyöngyözve forrni kezd. Hagyjuk kihűlni, majd annyi pohárba töltjük, amennyibe belefér. (Bébiételes üvegek, vagy azokhoz hasonló méretű poharak jók lesznek.)

Néhány pohárban színezhetjük a vizet kevés ételfestékkel.

IMG_5053
A pálcák végét (ahova a kristályok fognak feltapadni majd) mártsuk bele a cukoroldatba, majd sima kristálycukorba, hogy könnyebben meg tudjanak kapaszkodni a kristályok majd. Olyan hosszan tegyük a pálcán ezt amilyen hosszan szeretnénk, hogy cukorkristályok képződjenek rajta. 🙂
Támasszuk ki a pálcákat, hogy ne érjenek semmihez, és hagyjuk így száradni addig, amíg az oldatunk kihűl. IMG_5052Ha kihűlt, és a pálcák is megszáradtak, helyezzük úgy az oldatba őket, hogy ne érjenek se a pohár falához, se az aljához és addig lógjanak bele az oldatba, amíg az előre rászárított cukrunk tart. Egy (vagy 2) csipesz segítségével rögzítsük a pálcákat.

IMG_5055Én magas, keskeny poharakat választottam. Előtte kipróbáltam, hogy tudom a csipesszel biztonságosan megtámasztani a pálcákat, hogy szépen növekedhessen rajtuk a cucc.
Aztán tegyük olyan helyre őket, ahol nem zavarnak pár napig.
Ezután nincs más dolgunk, mint várni. Kb. 3-5 napot, és közben figyelni, ahogy duzzadnak a pálcáink.

IMG_5058
A 2. napon már látható ha jól dolgoztunk. 🙂
IMG_5130
3.nap

Ha kellő méretűre nőtt, vegyük ki, hagyjuk lecsepegni és megszáradni, majd celofánba csomagolva, masnival átkötve már ajándékozhatjuk is.
A kivétel picit vicces lehet, mert a lötyink komplett teteje megszilárdul. Nagyon óvatosan be kell törni és úgy kell kiemelni a pálcát, hogy se sérüljön rajta a cukor. 🙂
Én imádtam készíteni! Annyira szépek, nem?

IMG_5587Jó szórakozást hozzá! 🙂
Az elkészítés mikéntje HahoPihétől származik! 🙂

Print Friendly, PDF & Email