IMG_5129Amikor valami mást szeretnél, nem egy snassz köretet, de nem jut eszedbe semmi más a krumplin és a rizsen kívül, akkor picit a külcsínyen tudsz szépíteni. 🙂 Engedd el a hagyományos krumplipürét és a párolt rizst, jöjjön a gratin, ami annyira pofásan néz ki, amikor kisül, hogy csuda! 🙂

IMG_5133

Látjátok a rétegeket? Ahogy szépen összesült a krumpli a finom fűszeres szósszal…nincs tele zsiradékkal, mégse tökéletesen egészséges, hiszen krumpli. 😀

Lássuk mire lesz hozzá szükséged:

1 kg burgonya vékonyra szeletelve
1 nagy salottahagyma
2 evőkanál olívaolaj
2 bögre húsleves (akár Maggi kockából készült alaplé)
só, frissen őrölt bors
1 tk rozmaring
1 tk kakukkfű

Az olívaolajon az apróra vágott hagymát megfuttatjuk.
Megszórjuk a fűszerekkel, majd felöntjük az alaplével és visszaforraljuk nagyjából a mennyiség egyharmadára.
Egy 18-20 cm-es tortaformát kivajazunk vagy olívaolajjal kikenünk, aljára sütőpapírt teszünk. (Nekem kapcsos formám van csak, ami ilyen kerek és magas a fala. Ez esetben szükséges alá tenni valami nagyobb falú tepsit – esetemben pite formát -, mert nem zár megfelelően és a kisülő nedvesség kifolyhat a formából és ráéghet a sütőre. Ezt megelőzendő fel kell fogni valamivel a kicsepegő folyadékot.)

IMG_5071
Körbe-körbe rakosgatjuk a burgonyaszeleteket, picit fedésben.
Minden réteg burgonyát meghintünk kevés borssal, majd egy evőkanál redukált szószt locsolunk rá.
Újabb réteg burgonya, só, bors, egy evőkanál szósz és így tovább. Szósszal zárjuk.

IMG_5073
Egy olajozott sütőpapírt terítünk a tetejére, majd alufóliával lefedve 200 fokos sütőben legalább egy órán át sütjük.

IMG_5074A lényeg, hogy a burgonyát megpuhuljanak.
Ha puha a krumpli, levesszük a fóliát és a papírt, majd a tetejét megpirítjuk.
Kivesszük a sütőből és hagyjuk kicsit pihenni, majd hogy körben is szép színt kapjon, eltávolítjuk a formából.
Egy tortaforma alját a tetejére teszünk, körben meglazítjuk a formát és fejre állítva lehúzzuk róla. Eltávolítjuk a sütőpapírt és visszatoljuk a sütőbe pirulni.

Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, úgy szép szeleteket vághatunk. Ilyen lesz felvágva:

IMG_5158Jó étvágyat! 🙂