Valami oknál fogva a habarás és a rántás egyfajta mumusként kísérti a nőket. Pedig nem nagy ördöngösség az elkészítésük, ámbár most csupán a habarás mikéntjét szeretném bemutatni.

Liszt szitálás Forrás: http://everydaylife.globalpost.com/blend-flour-sour-cream-lumps-32759.html%5B/caption%5D

 

Szögezzük le gyorsan az elején, hogy nem vagyok se szakács, se semmi hasonló, egyszerű itthon ténykedő háziasszony vagyok és bár lehet korántsem profi módon habarok, nekem sikerülni szokott az itt leírtak szerint, úgyhogy úgy olvasd tovább a cikket.

Tehát a habarás egyfajta sűrítési módszer, amit leveseknél, főzelékeknél szoktak a főzés végén elkövetni, amikor már minden alapanyag puhára főtt.

Én általában elég kevés ételt készítek rántással, sok mindent inkább habarok, azt is úgy, hogy mi imádjuk a tejfölt, így alapból egy nagy dobozzal kerül bele, készüljön bármi.

Tegnap gyorsan lencsefőzeléket készítettem, így kapóra is jött a bejegyzés megírásához. 🙂

IMG_9775

A hőkiegyenlítés az egyik kulcsa az egésznek, ugyanis ha a hideget közvetlenül belelottyantjuk a forró főzelék alapba, akkor bizony összekapja a habarást és csomós lesz.
Ezért úgy készül, hogy egy nagy doboz tejfölt simára keverünk egy tálban.

IMG_9776

Ehhez megy hozzá vagy 2 ek keményítő vagy 2 ek liszt. Én mindenhez finomlisztet használok ,kivéve ilyen sűrítésekhez vagy pl. panírozáshoz, mert ebben az esetben rétesliszttel dolgozom, az kevésbé hajlamos a csomósodásra.
Szóval elkeverjük.

IMG_9777

Ezután hozzá kanalazunk 3-4 merőkanállal a főzelék levéből és teljesen simára keverjük.

IMG_9778

Amikor ilyen szép sima, mehet a főzelékbe.

IMG_9779

Ha valamiért tartanánk tőle, hogy mégis csomós lesz a végeredmény, szűrőn át öntsük a főzelékhez, de szerintem nem szükséges, ha rétesliszttel dolgozunk. Folyamatosan keverjük, miközben belecsurgatjuk a habarást.

IMG_9780

Jó sok zsírt eresztett a kis csülköm……na de látszik, hogy nem lett csomós a habarás.

IMG_9781

Ezzel már csak épp forraljuk újra az egészet, ne főzzük már perceken át. Még megkapja a főzelék az ecetet, kóstolással ellenőrizzük, kell-e utánafűszereznünk, sóznunk, bármit és le is kapcsolhatjuk a gázt.

Nem is bonyolult, igaz?

Ha hasznosnak találtad a bejegyzést, csatlakozz hozzám a Facebookon is! 🙂

facebook kép

Print Friendly, PDF & Email