Anyukám annak idején amikor csak eljutott bodzát szedni, mindig készített belőle bodzaitalt.
Én sosem szerettem. Akkor sem és most sem. Viszont úgy vagyok vele, hogy attól, mert én nem szeretem elkészíteni még elkészíthetem az én életem párjának.
Így vagyok többek között a tökfőzelékkel is. Attól, mert valamit én nem szeretek, még elkészíthetem, annyi, hogy nem én kóstolok közben (vagy csak ha nagyon muszáj), hanem apa.

Bodzaszörp / bodzaital
Bodzaszörp / bodzaital

Alapszabály: esőzés után ne szedj bodzavirágot, mert az eső kiveri a lényegét jelentő virágport.

A jó intenzív ízvilág kedvéért így dolgozz:
1 db 5 literes befőttes üveg
víz
1,5 citrom
15 nagyobb tányér bodzavirág (lehetőleg olyan helyről szedve, ahol kevesebb a légszennyezettség, hogy ne kelljen megmosni – mert szintén kiverjük azzal a virágport)
1 kg kristálycukor
2 dkg borkősav
2 evőkanál ecet

A bodzavirágok szárát a lehető legrövidebbre vágjuk.
Nekem üvegem nem volt, így egy nagy fazékba öntöttem a vizet, bele a cukrot, a savat és az ecetet.
A virágokat is beledobáltam, majd a jól megtisztított citromot is felkarikázva.

IMG_0750

Keverjük egyszer alaposan át, majd egy fedővel zárjuk le.
Én a tűzhelyen hagytam. Addig keverünk rá párszor, míg a cukor teljesen fel nem oldódik.
Ez akár egy napba is beletelhet.
Ahogy feloldódott, üvegekbe töltjük, leszűrve.
Úgy töltjük az üvegeket, ha tartósítani szeretnénk, hogy az üveg szájától 5-6 cm-re legyen a folyadékfelszín.
Ha már kibontottunk egy üveggel, hűtőben tároljuk.
Ezután csírátlanítjuk.

Előmelegített vízfürdőbe állítjuk az üvegeket, amiben kb. annyi víz van, hogy az üvegek legalább feléig érjen és így kezdjük lassan melegíteni.
Kb. 20 perc után nagyjából 25-35 percig tartsuk őket 92-94 fokon, majd tehetjük a kamrába.
(A csírátlanítás forrása: Dr. Dobray Endréné könyvéből származik.)

IMG_9808

Nekem 7 db 720 ml-es üveggel lett, plusz egy kicsivel ebből a mennyiségből.

Apának ízlik (de halkan jegyzem meg, elfelejtettem csírátlanítani, így lényegében ital lett belőle, tehát majd szorgalmazom, hogy igya-igya, aztán szedünk még gyorsan és elrakok egy új adagot. 😀 😛

IMG_9809
Ha tetszett a szörp recept, csatlakozz hozzám a Facebookon is.

facebook kép

Print Friendly, PDF & Email