Házi nutella
Házi nutella (magőrleményből)

És elindult a kavarás!
A KataFakanala és a Batha-Porta jóvoltából keverhetek bio-lisztekkel, azaz magőrleményekkel.
Kaptam egy csomagot, amelyben 5 féle magőrleményt találtam. (Ezúton is köszönöm szépen!) Feles dióból-, málnából, valamint szőlőmagból, mogyoróból, lenmagból és tökmagból.
Már az illatuk is csodás volt, de kezdetben nagyon tanácstalan voltam.

Batha-Porta magőrlemények

Aztán ahogy telt az idő, úgy nyíltak meg előttem a lehetőségek, jutottak eszembe hétköznapi dolgok.
Közben körvonalazódni látszott a játékszabály: tematikus napokon mutatjuk be 20-an, miket lehet kreálni ezekből az őrleményekből. Tapasztalatokkal, észrevételekkel, receptekkel.
Ma volt az első nap, a nap őrleménye pedig a mogyoró volt.
Mivel nem szerettem volna csak ezért sütni valamit, ezért olyanba igyekeztem beledolgozni a cuccost, amit egyébként is sütni szerettem volna….hiszen rengeteget kell sütnöm most a napokban, a plusz dolgok nem férnek bele.

5 őrleményből 3-at használtam már fel. És azt kell mondjam, amiket ezzel készítettem sokkal finomabbak lettek, mint az őrlemény mentes felmenőik. Nem viccelek.

Először a tökmagliszthez nyúltam, hiszen egy másik játék résztvevőjeként tökmagkrémet is kaptam a Donum Terrae jóvoltából, amihez pont kapóra jött a tökös liszt.
Erre kiderült, hogy a tök csak csütörTÖKön kerül majd sorra, így addig előttetek rejtve marad a belőle készült finomság. 🙂
Másodiknak a mogyoró került a kezembe.
Nagyon finom illata van (de mint már említettem mindegyiknek, kivétel a len, mert annak igazán semmilyen illata nincsen).

Először répatortába került belőle, de mivel az később lett kész, ezért elsőként a “nutella” receptjét osztom meg veletek. Ez pillanatok alatt készen van, nagyon finom és a mogyorólisztnek ezennel be is fellegzett!

220 gramm mogyoróőrlemény (Batha-Porta)
170 gr étcsokoládé
100 gr tejcsokoládé
porcukor (kóstolás alapján ízlés szerint)
3 evőkanál vaj (!)
3 evőkanál holland kakaópor
1 csipet só
2 ek mogyoróolaj

A csokoládékat megolvasztjuk, kicsit hűtjük.
Addig mindent beleteszünk egy (késes)  aprítógépbe és krémesre keverjük. Belekeverjük a nem forró csoki keveréket is és teljesen simára “aprítjuk”. 🙂

Házi nutella
A hozzávalók az aprítóban.

A magolajat ne spóroljátok ki, mert a magőrlemény úgy készül, hogy kisajtolják a mogyoróból az olajat és a megmaradt szárazanyagot -ha úgy tetszik – őrlik meg. Na most nekünk arra az olajra szükségünk van, így vagy törökmogyoró olajjal pótoljátok – ami a legjobb választás, viszont drágább megoldás, vagy földimogyoró olajjal, ami elérhetőbb és olcsóbb is (pl. Lidl, de azt hiszem a Batha-portától is lehet vásárolni….nyilván, hiszen a sajtolás maradéka kerül őrlésre).

Házi nutella
Készen is vagyunk.

Ennyi az egész!
A krémet üvegbe töltjük. Egy nagy befőttesüvegnyi lett belőle. (!)

Nutella házilag
Azok a göbök levegőbubik, nem darabok! 🙂

Nem szükséges hűtőben tárolni, de baja nem lesz!

Már készítettem régebben ilyen nutellát: akkor valódi, rendes mogyoróból. Amit megpucoltam, megpörköltem, lehéjaztam, aprítottam. Az is nagyon jól működött, sőt… viszont ez a verzió azért tetszik jobban, mert pl. a magőrlemény megfizethetőbb, mint a törökmogyoró kilója, ami a legjobb esetben is ott van héjastul kilónként pár ezer forint! 🙁
Ezen kívül, ha valakinek nem számítana a pénz, viszont nincs frankó aprítója, mint nekem sincs (pedig van három, mindhárom drágább kategória) és nem tudja teljesen krémesre aprítani a rendes mogyorós változatot, az most fellélegezhet, mert ebből szinte majdnem nutella krémességű krémet készíthet.
A csokoládékkal lehet játszani. Valószínűleg finom úgy is, ha a tejcsoki van többségben és nincs benne ennyi kakaópor. Én azért nem variáltam most ezzel, mert anno is bejött az az íz a gyerekeknek is.

Házi nutella
Házi nutella

Ilyen az, mikor az őrleménnyel nem sütünk. Próbáljátok ki!

És hamarosan jön a répatorta receptje is, mert az is valami mennyei lett ezekkel a maglisztekkel.
Ha tetszett, amit láttál, összefolyt a nyál a szádban, kövess a Facebookon is, megéri! 😉

facer

Print Friendly, PDF & Email