IMG_9034
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Boldog Kukta! 🙂
Szerencsére. 🙂 Mert Ági keresett meg, hogy jelentkezzek a blogger “versenyre”, mely Donum Terrae magkrémekre van komponálva.
Azonnal igent mondtam, hiszen amellett, hogy lehetőségem nyílt kipróbálni egy ilyen fantasztikus magkrémet még további nyereményekért is versenybe szállhatok, mint annak idején a Csikos lekvárokkal.

Izgatottan vártam, vajon milyen magkrémet kapok, de a krémet rejtő csomag előtt érkezett a levél: desszertet kellene alkotni.
Ekkor még izgatottabb lettem, majd végül kibontottam a küldeményt és tökmagkrémet rejtett.

Amit érdemes tudni:

“Héj nélküli, enyhén pirított és darált tökmagokból készült krém. Ízesíthetünk vele péksüteményeket, gabonakásákat, húsokat és salátákat, valamint töltelékként vagy mártogatósként is fogyaszthatjuk.

Közismert, hogy a tökmagolaj egészséges, ám azt már kevesen tudják, hogy a tökmag nemcsak Omega 6 és 9 zsírsavakban gazdag (amelyek segítenek a koleszterinszint valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésében), hanem számos ásványi anyagot is tartalmaz. A cink (ami az immunrendszer és a prosztata egészségének fenntartásában játszik fontos szerepet), magnézium (ami a D-vitaminnal együtt segíti a kalcium felszívódását és szabályozza a szívverést), vas (amely nélkülözhetetlen a vér oxigénszállító összetevőjéhez, ami az energia létrehozásához és a protein anyagcseréhez szükséges), kálium (a sejtfunkciók, idegi impulzusok vezetéséhez), és foszfor (mely részt vesz a legtöbb biokémiai reakcióban, a szénhidrogének felhasználásában és a zsírok energiává való átalakításában, valamint a proteinszintézisben, hogy az összes szövetet és sejtet növessze és javítsa) mind megtalálható a tökmagban. A tökmag ugyancsak tartalmaz fitoszterolokat, amelyek a koleszterinszint csökkentését segítik elő.
A tökmagkrém gazdag továbbá E-vitaminban (ami egy olyan antioxidáns, mely védi a sejthártyákat, segítheti a sérülések gyógyulását, csökkenti az oxidációs hatásokat, amellyel megelőzi más tápanyagok lebontását), Niacinban (ez egy B3-vitamin, amit a test arra használ, hogy segítsen energiát felszabadítani a szénhidrogénekből és zsírt alakítson belőlük, valamint szabályozza a koleszterinszintet) és folsavban (mely a vörös vérsejtek képzésében vesz részt).

Felbontás után hűtőben tárolandó, akár egy évig is eláll. Mivel nem tartalmaz emulgeáló szert, így idővel az olaj kiül a krém tetejére, a krém pedig besűrűsödik. Fogyasztás előtt csak fel kell keverni, hogy visszanyerje lágy, kenhető állagát.” (Forrás: http://donumterrae.hu/termekek/tokmagkrem/)

tokmagkrem200g

Ahhoz, hogy tudjam, milyen irányban gondolkodjam meg kellett kóstolni. Egy keveset (és még mázli, hogy először csak keveset 🙂 ) a számba vettem és azonnal összetapadt a szám tőle. 😀 Tök jókat vidultunk egymáson a párommal. Jobb, mint egy ragasztó! 😀

Nagyon sokáig gondolkodtam rajta, mit készítsek és közben folyamatosan kóstolgattuk, mert nagyon nagyon nagyon jó íze van magában is. 🙂 Aztán azon kaptam magunkat, hogy az üveg negyedét csak úgy elnyalogattuk. Így sürgősen neki kellett állnom a felhasználásnak, mielőtt elfogy az egész. 🙂

Nem bírtam szabadulni a pogácsa gondolatától és ez gátolt az ötletelésben.Aztán mintha megvilágosodtam volna a tökmag csoki jó páros, sós édes kézen fogva járnak (nálam legalábbis) 😛 így ebbe az irányba mozdultam. Mivel számomra a desszert édességet takar, nem szerettem volna sósság felé moccanni.

Valahogy úgy vagyok ilyenkor, hogy nem speciális dolgokban gondolkodom (bár megfordult a fejemben egy kis tányérdesszert ötlete: vékony piskóta lapon nyugvó narancsos csokimousse, avokádós tökmagos öntettel…..). Nagyon el lehetne rugaszkodni desszert terén is – és valószínűleg a verseny szempontjából az lenne a célszerű -, ám én mégis valami könnyen elkészíthető, gyors, szinte hétköznapi édességben gondolkodtam.
Talán pont azért, mert alapból nem vagyok ráállva a túl csicsás dolgokra és két gyerekes családanya lévén fontosabb a gyorsaság, praktikum és azért persze némiképp a dekorativitás is – és persze az is, hogy finom legyen!

IMG_9031

Még mázli, hogy kaptam a Batha-portától magőrleményeket (köztük tökmaglisztet is) és anno a Mindmegettés kurzuson a Lidltől tökmagolajat, így  mindent felhasználtam, hogy igazi tökös muffinokat készítsek! Meg kell mondjam nagyon jól sikerültek, sosem sütöttem szebb muffinokat!

Csupatökmagos muffinhoz (12 db):

2 db M-es tojás
150 gr kristálycukor
1 nagy evőkanál Donum Terrae tökmagkrém
1 tk tökmagolaj (azért csupán ennyi, mert a tökmagkrém tartalmaz olajat)
90 gr tökmagőrlemény
150 gr finomliszt
1 mk só
1 mk fahéj
1 mk sütőpor
egy kevéske reszelt szerecsendió
1-1/2 dl tej (liszt és tojás függő)

Csokikrém (6 db muffinhoz):

1 érett avokádó
50 gramm étcsokoládé felolvasztva
2 ek méz
50 gr vaj
1 bő ek holland kakaópor

csokicseppek (opcionális)

Sajtkrém (6 db muffinhoz):

110 gr mascarpone
2 csésze porcukor (1 csésze 240 ml-es)
2 ek vaj
pici vanília kivonat és esetlegesen vanília magok (egy 2 cm-es darabkának)
pici fahéj

Karamellizált tökmag:

30 gr cukor
1 ek víz
pici fahéj
csipet só
15 gr tökmag

Elsőnek vegyük ki a hűtőből a mascarponet, mert szobahőmérsékletűnek kell lennie ahhoz, hogy csomómentesen dolgozhassunk vele.
Második lépésként készítsük el a karamellizált tökmagot, had gyűljön.
Egy kis lábosban vagy serpenyőben a cukrot és vizet melegítjük.

IMG_9000
A cukor lassan felolvad, elkezd karamellizálódni.

IMG_9001
Mikor szép borostyán színű zárjuk el a lángot alatta.
Tegyük bele a vajat, sót, fahéjat és keverjük el alaposan, míg a vaj teljesen felolvad.

IMG_9002
Ezután megy bele a tökmag, majd jól elkeverjük és sütőpapírra öntjük.

IMG_9004
Elterítjük és hagyjuk kihűlni.

IMG_9005

Aztán mehet a muffin tészta kikeverése.
A tojásokat enyhén felverjük.

IMG_8995

Belekeverjük a tökmagkrémet, olajat.

IMG_8997

Összekeverjük a lisztet a fűszerekkel, magőrleménnyel és a tej után beleöntjük a tojásos alaphoz. Azért nem használhatunk csak és kizárólag magőrleményt, mert nincs sikértartalma, így nem helyettesíti a lisztet. Tehát ilyen esetben a felhasználandó lisztnek egy részét helyettesíthetjük ilyesmi őrleménnyel akár.
Alaposan elkeverjük, majd a kapszlikkal bélelt formákba adagoljuk.

IMG_8998

180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha bizonytalanok vagyunk, tűpróbával ellenőrizhetjük, elkészült-e.

Tökös trió
Tökös trió: tökmag őrlemény, tökmagkrém és tökmagolaj

Ilyen gyönyörűségesre sültek az én drága kis tököseim! 🙂

IMG_9006

És akkor elkészíthetjük a toppingokat.

A csokikrém brutálisan egyszerű:

A vajat a mézzel kikeverjük.
Az avokádó puha húsát belekanalazzuk, az étcsokoládét felolvasztjuk és picit hűtve a vajas alaphoz keverjük.
Keverjünk bele kakaóport is, hogy szép barna maradjon (és persze az ízén is dob).
Hogy simább legyen botmixerrel átnyomhatjuk, ártani nem árt, sőt.
Sima csöves habzsákból 6 db muffin tetejére nyomunk kis csúcsokat, amiket megszórhatunk csokicseppekkel.

IMG_9007 IMG_9011

A sajtkrémmel sem lesz sok dolgunk:
A vajat kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a fahéjat, a vanília kivonatot és ha van, a vanília magjait is.
Ezután belekeverjük a mascarponet és készen is vagyunk.
Csillag csöves habzsákból halmokat nyomunk a másik 6 db muffin tetejére, majd a már kihűlt karamellizált tökmagokkal szórjuk meg őket.

 IMG_9019 IMG_9018

IMG_9029

Mondtam én, hogy nem telik sok időbe elkészíteni ezeket a kis csodákat. Az én lányaim teljes extázisban voltak, míg készítettük őket! Petrám alig bírta kivárni, hogy kihűljön a muffin (hát ezért nem maradt már a fotózásra meg a 6-6 darab), de nem is bántam, az utóbbi napok  – a betegség miatt – eléggé megviselték.

Szóval az én kis tököseim így mutatnak! Elégedett vagyok velük és azt mondom a kevesebb néha több! Egy vacsora zárásaként szerintem pont elegendő 1-1 ilyen kis kapszlis csoda szervírozása, ráadásul nem egyféle, így még választhat is a kedves vendég! 😉

IMG_9035

IMG_9037

Köszönöm Tóth-Nacsa Áginak a megkeresést, valamint a Donum Terraenek a csodálatos tökmagkrémet.
Ha tetszik az én “hétköznapibb” finomságom lehetőséged lesz szavazni is rá. Ha szeretnél rám szavazni (mert Te is nyerhetsz ám!) , akkor kérlek kövess a Facebookon, ahol mondom majd az infókat! 🙂
Köszönöm! ♥♥♥

facer

Print Friendly, PDF & Email