IMG_5704

Készítettem már mogyoróvajat házilag. Ez is hasonló, csak sokkal több “adalék” megy bele. 🙂

Kissé tartottam tőle, főleg az aprító miatt. Nekem kettő is van. Van egy aprítólabdám (Russel Hobbs) és van a Kenwoodhoz is egy aprító tartozékom. Azzal készítettem a mogyoróvajat. Gondoltam ezzel is megbirkózik, de tévedtem. Darabos maradt, de szerettük! És látszik rajta, hogy házi! 😉

A legfontosabb, hogy valóban mogyoró íze volt és bár természetesen egyáltalán nem hasonlít a bolti nutellára (vajh’ miért is!?), a finnyás kis Petra lányom csak úgy kanalazta.

Annak igazán pénztárca kímélő ennek az elkészítése, akinek jó termése volt a saját mogyoró bokrán. Ugyanis, ha üzletben szeretnél héjas mogyorót venni, hát számolj 2000 Ft/kg körüli árral. És ezzel a probléma ugye az, hogy HÉJAS! 🙁
Nade ültess mogyoró bokrot (én is most ültettem négy mogyoró bokrot, 2 dió fát és mellé 20 tő málnát), még nem késtél el vele és hamarosan (pár év múlva) szüretelheted is a finom, friss mogyorót! 🙂 Csak mókust ne tarts! 🙂

 

200 g mogyoró (pörkölt, sótlan)
170 g étcsokoládé
100 g csokoládé – tej
1 evőkanál kristálycukor
3 evőkanál vaj
3 evőkanál holland kakaópor
1 csipet

A mogyorót egy serpenyőben megpirítjuk – akkor jó ha pattog – de vigyázzunk, hogy ne égessük meg.

Majd egy konyharuhával ledörzsöljük a héját.

Közben gőz felett felolvasztjuk az ét-, és tejcsokoládét.

A mogyorót aprítóba tesszük és 2-3 menetben krémessé őröljük.

Majd egy késes aprítóba tesszük, hozzáadjuk a vajat, kakaóport, cukrot, sót és kb. 2 percig krémessé aprítjuk.

Minél nagyobb teljesítményű az aprítónk, annál krémesebb lesz a krémünk. Nekem speciel van 2 féle aprítóm és nagyon bírják a strapát, mégis darabos maradt, ami cseppet sem zavart, a nagylányomat meg végképp nem! 🙂

Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzáöntjük a mogyorós masszához és további 3 percig krémesítjük.

A krémet üvegekbe töltjük.

Nem szükséges hűtőben tárolni!

Ilyen mogyorókrémet használtam a Nutellás csavart csigák második adagjánál is. A nagyobbik lányom pedig durván nyomta magába, pedig azt hittem a nutella imádó mindensége fintorogni fog ennek az ízére… 🙂

Azt hiszem ez a recept az Apróséfről indult vándorútra.

Print Friendly, PDF & Email