IMG_3171

Mivel ma van a nagy Macaron Nap (március 20.)……mert ezt ugye mindannyian tudjuk, így egy csokorba szedtem Nektek a macaronjaimat! 🙂 Egészen a kezdetektől, tehát megmutatom az én elbaltázott első példányaimat is, ezzel is bizonyítva, hogy nekem sem sikerül minden elsőre, sőt. 🙂 Egyáltalán nem. Ezekkel a kis szörnyetegekkel én is nagyon megszenvedtem és mikor először próbálkoztam vele – röpke, közel 4 évvel ezelőtt – még gáz sütőm volt. Bár a kinézete nem hasonlít az eredeti macaronhoz, azért finom volt és megettem. Én. 😀

Íme egyébként a hivatalos macaron napos weboldal, ha bárkit érdekel, milyen programok vannak ilyen kor Pesten. 🙂

Tudni kell, hogy ezek igazi popó növesztő kis szörnyetegek és ha egyszer megkóstolod nem tudsz leállni vele. Pláne, ha magad készíted és végre sikerül…na, akkor a sütögetésben sincs megállás, mindig ezt akarsz sütni.
Egyrészt azért, mert elbűvölnek a színek, elbűvöl a folyamat, hogy sütés közben hogyan emelkedik a massza és alakul ki az ún. “talp” rész és akkor ott az íz…….mely’ tekintetben határ csak a csillagos ég! 🙂

Készült már saját fogyasztásra, családtagoknak születésnapra, illetve Jótékonysági tombolára is.

Macaron csomag
Macaron csomag Jótékonysági tombolára.

Voltak vaníliás macaronok

3 tojás fehérje
210 gramm porcukor
125 gramm mandulaliszt (darált mandula)
30 gramm kristálycukor

Kattints ide a teljes receptért.

Vaníliás macaronok
Vaníliás macaronok.

Akarom, mert macaron csokikrémmel töltve

“… felesleges a megfelelni akarás ilyen fajta misztifikumoknak. Legalábbis a tapasztalataim alapján azt mondom nem kell napokig érlelni, meg a szekrény tetejére rakni…(elég ha beleköpsz egyszer a fehérjés pohárba, forogsz 3x 360 fokot a tengelyed körül az óramutató járásával ellentétes irányba, szökellsz fél lábon 1000x a fejed búbján egyensúlyozva a fehérjés poharat és ezzel macaron kompatibilisek lesznek a fehérjéid!:D”

A teljes bejegyzés olvasásához és sok hasznos tanácsért kattints ide.

486431_424717004237756_2122247565_n

Születésnapra családon belül torta helyett macaronok készültek. Ahány szín, annyi különféle ízesítés.
Annyira szépek voltak együtt! Szerelmes lettem. 🙂

Színes macaronok
Színes macaronok születésnapra.

Készültek fehércsokis-mogyorópralinés macaronok is:

Fehércsokis-mogyorópralinés macaronok
Fehércsokis-mogyorópralinés macaronok

És fuxia színű macaronok:

IMG_2569

Ezeket a méhecskés macaronokat is imádtam! 🙂 Nagyon kis pofásak, nem?

Méhecske macaronok
Méhecske macaronok

És akkor ezek után a szépségek után mutatom, milyenek voltak életem első macaronjai. Persze ennél többször sütöttem, de igazából csak a fejlődési fázisokat dokumentáltam. Ha volt mit…
Több képet itt találsz róluk.

405793_307414405968017_1646150216_n

407067_307444829298308_1218270409_n

396368_307414065968051_1409844211_n

Hófehér macaronok
Hófehér macaronok

Látszik a fejlődés útja, igaz? 🙂
Hát akkor már csak egy dolog van hátra:

Egy kis “KNOW HOW”, avagy “hogyan is kezdj neki” a végére, ami azt hiszem tavalyi írásom.

“Március 20-án ismét megrendezésre kerül Magyarországon is a Macaron-nap.
Ha valaki tervezi, hogy készít eme jeles napra makaront, de vannak fenntartásai, Neki is hasznos lehet az alábbi pár sor.

Színes macaronok

A tojás:
– ne a legfrissebb tojást használjuk
– ha nem is akarjuk 4 napig egy lefedett edényben hűtőben öregíteni, akkor is csak szobahőmérsékletű tojással dolgozzunk és ha lehet ne épp a tyúk alól frissen kiszedett darabbal készítsük.
– ha nem akar felverődni a tojásfehérje, akkor valószínűleg víz, szennyeződés, vagy zsiradék maradványos volt a tál, vagy a keverőszár, minden legyen megfelelően tiszta!
– addig kell verni a habot, amíg kissé tömörebb lesz, érezhetően nehezebb keverni és csúcsosan megáll a habverőn is.

A mandula:
– lehet kapni készen is mandulalisztet, ami voltaképpen darált mandula.
– házilag is lehet darálni, ekkor szeletelt mandulát érdemes vásárolni, az már szárazabb, mint az egészben hagyott verziója.
– ha házilag daráljuk, akkor érdemes még szárítani. Miután megdaráltuk a porcukorral együtt, terítsük el a keveréket egy tepsin, majd 50 fokos sütőben pár percet szárítsuk, majd hagyjuk kihűlni felhasználás előtt. A porcukor felszívja a nedvességet, a mandula szárad. Ha nem tetszik a porcukorral szárítás, szárítsuk csak magát a mandulát, majd ha kihűlt, akkor keverjük össze a porcukorral.

A massza:
– ha túl folyékony a massza valószínűleg sok benne a színezőanyag (folyékony színezőknél fordulhat elő leginkább, vagy ízesítők hozzáadásakor)
– ha túl sűrű a massza, akkor kissé még kell kevergetni, hogy megfelelően fellazuljon és szalagosan folyjon.

A korongok:
– ha göröngyösek: nem elég finomra darált a mandula
– ha lyukacsosak: nem lett kipréselve a levegő a tésztából, ha szerencsénk van a tepsi vízszintes asztalhoz csapkodásával a nagy részét ki tudjuk ütögetni a tésztából.
– ha felületük túl nyúlós, lágy: túl lett keverve, állj le, amikor szalagosan kezd folyni, inkább többször ellenőrizd, minthogy túlkeverd! Vagy előfordulhat, hogy a saját darálású mandula túl olajos, ekkor daráljuk át még egyszer kevés porcukor hozzáadásával, hogy felszívja.
– ha kinyomás után összefolynak: nem hagytál elég helyet köztük, hogy terülhessenek.
– sütés közben töredeznek: nem lett rendesen kikeverve a tészta, sok levegő maradt benne.
– ha sütés után túl lágyak: sütés közben ellenőrizd, kissé nyomd meg a tetejüket és ha még lágynak érzed süsd tovább.
– ha a korongok teteje megsüllyed miután kiveszed a sütőből: nem sütötted meg eléggé és valószínűleg sok levegő maradt a tésztában.
– másnapra a korongok túl lágyak: abban az esetben, ha a töltelék nagyon felpuhította. Nagy nedvességtartalmú töltelékek esetében fordulhat elő.
– sülés után ne tedd a korongokat azonnal jóval hidegebb helyre (kamrába), mert a nagy hőmérséklet különbség miatt is összeeshetnek.
– betöltés előtt légmentesen lezárva tárolhatók.

Gázsütős első próbálkozásom anno 2011-ben. 🙂 Azért ehető volt és a macaronok egyik fajtája végülis így néz ki! 😀


A talp:
– ha nem jelenik meg, lehetséges, hogy a sütőd valójában nem azok a hőfokon süt, mint amit kijelez. De az is előfordulhat, hogy nem pihentetted eleget.
(Érdekes módon én sokszor készítettem úgy, hogy nem pihentettem – régi receptet – és mégis volt talpuk…) Egyébként 4 sínes sütőm van, felülről a másodikon szoktam sütni.

Halloween macaronok
Halloween macaronok

A macaron korongok sütés után a betöltés után (másnap) még véletlenül sem ugyanolyan ízt/állagot mutatnak, úgyhogy ha éppen nem tetszik az íze a sütés után, töltsük be finom krémmel és másnap kóstoljuk meg. :

Van még mit hozzáírni, de kezdetnek szerintem ez is bőven sok. 🙂

Forrás a fentiekhez: saját tapasztalat és Jill Colona: Akarom, mert macaron c. könyvének “Macaronszervíz” című fejezetéből.”

Csatlakozz hozzám a Facebookon is.

facer

Print Friendly, PDF & Email