Hát igen, egyszerűen nincs mentségem, csak feledékenységem…megígértem, hgy hozok egy új macaron receptet, csak épp lemaradtam, mint a borravaló.

De íme a legújabb arányokkal rendelkező macaron recept:
1 tepsi macaronhoz

75 gramm tojásfehérje
50 gramm kristálycukor
90 gramm mandulaliszt
135 gramm porcukor
ételfesték (gél 1-2 csepp)

Tehát: a sütőlemezt kibéleljük a maki sütő lapunkkal vagy méretre vágott sütőpapírral. (Nekem a sütőpapír jobban bejött, mert a szilikonos maki lapra sok menthetetlenül letapadt, a papírról azonban feljöttek.)
A tojásokat hagyjuk 1-2 órát a konyhapulton, hogy szobahőmérsékletűek legyenek a fehérjék (a recept 4 napos öregítést ír, hát működött nálam anélkül is, egyébként sem szimpatikus a 4 napig álló tojásfehérje).
A darált mandulát és a porcukrot leszitáljuk, összekeverjük egy nagyobb tálban.
A fehérjéket elektromos habverővel magas fokozaton jóóóó kemény habbá verjük! Amint elkezd habosodni folyamatos keverés mellett apránként adagoljuk hozzá a kristálycukrot.
Amikor már nagyon tömör és masszív, akkor hozzáadjuk az 1-2 csepp színezőt és 1-2 fordulattal el is keverjük.

Innentől spatulával dolgozunk. Szépen elkezdjük a tojáshabot elvegyíteni a mandulával.
Alaposan eldolgozzuk ,de csak óvatosan bánjunk a habbal.
A már egynemű keveréket addig keverjük (úgy, hogy ne kanalazzunk már bele levegőt, hanem a spatulát inkább jól lenyomva tartva, masszírozó mozdulatokkal keverve inkább kifelé préseljük a benne rekedt bubikat), amíg a spatulát kiemelve szalagokat képezve folyik le róla a tészta. Eddig és ne tovább!
Mehet egy 8-10 mm-es csővel ellátott habzsákba a tészta és már nyomhatjuk is a korongokat a sütőpapírra egymástól kissé távolabb, hogy a terjeszkedő tésztakupacok ne érjenek majd össze.
Nagyjából 3-4 cm átmérőjű tésztahalmokat készítsünk.
Ezután száraz helyen pihentetjük a makikat legalább 30 percig. Amikor óvatosan hozzáérünk és a teteje szilárdnak tűnik mehetnek a sütőbe. Ez eltarthat egy órát is, mire kialakul, de én 30 percnél nem pihentettem ezt az adag tésztát tovább és jó lett.
160 fokra előmelegített (légkeverés) sütőben sütjük a makikat (nekem ez a hőfok bevált, működött) kb. 10-12 percet.

Szerintetek ő mit láthatott a sütőben, amire így rácsodálkozott? 🙂

Kialakul a talpacska, majd megsül és kivéve hagyjuk a sütőlemezen kicsit hűlni őket. Nekem szépen leváltak, mondom a szilikonos maki lappal voltak nézeteltéréseink. :S
Ezután töltsük ízlés szerinti töltelékekkel.

Egy születésnapra 40 makaront “kellett” gyártanom. Nem tűnik nagy számnak, mégis egy napot eltököltem vele. Szerettem, de mikor rájöttem a második adag után, mikor mindent elpakoltam már, hogy totál elszámoltam magam, na akkor már sík ideg voltam. Azért nem lehetett egyszerre nagyobb adagot készítenem, mert több színt szerettek volna, ezt a receptet pedig nehéz színekre bontani menet közben (nekem).
Tehát újra, egy nagyobb adag: kitettem száradni őket (hova máshova, a legszárazabb – kevesebb pára és nem túl meleg – hely a fürdő volt) a kád szélére. Ott sorakoztak a tepsik. Gondoltam nem megy arra a kicsi, nem nyúl bele, ajtó becsuk, stb. Erre pakolok, egyszer csak hallom iszonyat csörömpölés (már délután 4 óra volt!!!!). Atya ég! Na ekkor volt egy kisebb idegösszeomlásom! 😀
Nem tagadom, elbőgtem magam, hogy kezdhetem el megint és már baromira untam a nem tudom, hanyadik adagnál a bekeverést és reménykedést. 🙂 Apa ment felmérni a kárt: 1 tepsinek lett csak baja, azon is csak kis adag volt szerencsére, szóval gyorsan behajítottam a sütőbe egy tepsivel, hogy mielőbb kivégezzem őket!

Amiket én most készítettem:
– kék: kókuszos (pihentetés kezdetekor megszórtam kókuszreszelékkel a tetejüket)
– rózsaszín: mogyorópralinés
– sárga: kávés
– zöld: vaníliás

Azért, hogy az ünnepelt is tudja mi a helyzet, Dekortapaszos zászlókat készítettem és beleszúrtam 1-1 olyan színű makiba, amire vonatkozik. 🙂 De szerintem nem érdekelte őket! 😀

Azért nagyon tetszett a színhatás, imádtam a makikkal telt tálat!  (Igaz sok lett a zöld, de a vaníliásból több kellett.)

Ez a macaron sütés egyszerűbb verziója a french meringue változat. Emellett van még a cukorszirupos, de ott már hőmérőzni kell, stb. Valamivel az jobb, de én előnyben részesítem a gyorsasága miatt ezeket a recepteket. Szerintem ezekkel az arányokkal és taktikával bárki nyugodtan próbálkozzon meg a macaron gyártással. Tervben van még, hogy okosok által lefektetett szabályokat/tippeket is hozok hamarosan, csak idő kell a gépeléshez ugye, van más dolgom is. 🙂

Ja és az is nyilván feltűnt, hogy a tetejük nem szép sima. Kissé a saját darálású mandula nem olyan porhanyós. 🙂 De sebaj! 🙂

Print Friendly, PDF & Email